Kilka dni temu podałam Wam przepis na najlepszą na świecie zupę grzybową, która jest jedną z dwunastu potraw na Wigilię. U mnie w domu to właśnie zupa grzybowa króluje na stole świątecznym ale wiem, że w wielu domach zamiast zupki grzybowej przyrządza się barszczyk czerwony z uszkami. Wybór chyba zależy od tradycji domowej oraz regionu w jakim się mieszka. W związku z tym, żeby nie dyskryminować żadnej tradycji postanowiłam podać Wam przepis także na barszczyk :). Będzie to przepis, z którego najczęściej korzystam. Do dzieła kochani.
Czas przygotowania: 1 godz. 30 min.
Składniki:
- Buraki – 6 średnich sztuk
- Mięsko na wywar
- Włoszczyzna
- Grzybek suszony – podgrzybek, borowik
- Czosnek – 2 ząbki
- Listek laurowy
- Sól morska
- Śmietana słodka, rzadka 30%
- Cytryna
- Majeranek – łyżeczka
Przygotowanie:
Mięsko na wywar opłukujemy i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, wrzucamy listek laurowy, kilka ziarenek czarnego pieprzu oraz ziele angielskie. Wywar gotujemy tak długo aż mięsko będzie miękkie. W tym czasie obieramy marchewkę, buraki, pietruszkę i kawałek selera. Jak mięso będzie miękkie wyciągamy je z wywaru i przelewamy wywar przez sito. Do czystego wywaru dodajemy marchewkę, seler i pietruszkę. Obrane buraczki kroimy na plasterki i wkładamy do garnka. Pół surowego buraka zostawiamy na koniec. Wszystko gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie. Na koniec przyprawiamy solą morską, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką śmietanę. Czekamy aż wszystko się zagotuje po czym przyprawiamy sokiem z cytryny i majerankiem. Na sam koniec ścieramy surowego buraka na tarce o bardzo drobnych oczkach i wrzucamy do zupy. Barszczyk nabierze pięknego czerwonego koloru! Serwujemy z uszkami :).
Uwagi:
Chętnym polecam dodać łyżeczkę cukru.
Możecie także zrobić z barszczyku zupę krem – wystarczy zmielić efekt końcowy!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: ourkitchen.fisherpaykel.com