Tym razem nie będzie rybnego przepisu bo naszła mnie taka ochota na smaczny bigosik z młodej kapustki, że nie mogłam go sobie odmówić :)! Jak co roku, kiedy jestem na moim targu warzywno owocowym w centrum miasta, chodzę sobie alejkami pomiędzy straganami i oglądam warzywka i owoce. Tak też było tym razem i w oko wpadła mi pyszna, malutka, młoda kapustka :). Uwielbiam młode warzywa dlatego natychmiast do głowy wpadł mi przepis na bigos z młodej kapustki. Oczywiście wyszedł genialny – tak wiem, że jestem skromna 😉 i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem :). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani!
Czas przygotowania/gotowania: 40 minut
Składniki:
- Młoda kapusta – dwie małe główki
- Boczek wędzony – około 300 g
- Cebulka – jedna średniej wielkości sztuka
- Czosnek – dwa ząbki
- Cukier – trzy łyżeczki
- Ocet balsamiczny – dwie stołowe łyżki
- Listek laurowy
- Ziele angielskie
- Zioła prowansalskie
- Słodka papryka – jedna stołowa łyżka
- Olej z pestek winogron
- Mąka pszenna – łyżka stołowa
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Świeży koperek
Przygotowanie/gotowanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, opłukujemy i drobno szatkujemy. Wrzucamy do wody i czekamy aż się zagotuje po czym mieszamy kapustę, odlewamy wodę i ponownie zalewamy ½ litra wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, cukier i około łyżeczkę soli. Wszystko gotujemy około 10 minut. W tym czasie kroimy boczek i połowę cebulki oraz dodajemy posiekany koperek. Do kapusty wlewamy ocet, dodajemy boczek z cebulką i koperkiem, a następnie gotujemy pod przykryciem około pięć minut. Na patelni podsmażamy pół cebulki, przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy przyprawy, a następnie mąkę. Wszystko rozprowadzamy łyżką wody i dodajemy do kapusty. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, a następnie odstawiamy na kilka minut pod przykryciem i w końcu serwujemy ;).
Uwagi:
Osoby, które mają problemy trzewne powinny dodać również kminek!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: yoyowallpapers.com