Lubicie kawior? Ja muszę przyznać, że bardzo długo nie mogłam się do niego przekonać ale w końcu jak mi posmakował to natychmiast się w nim zakochałam. Zdecydowanie najbardziej smakuje mi w towarzystwie placuszków drożdżowych tak więc pewnie domyślacie się już jaki przepis dla Was dzisiaj przygotowałam :). Serdecznie zapraszam na pyszne… bliny z kawiorem! Danie bardzo proste, eleganckie i bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na przyjęcie. Pamiętam jak przyrządziłam je kiedyś na kolację dla męża i moje dzieciaki postanowiły posmakować placków z kawiorem. Byłam w szoku ale placki bardzo im smakowały! Zapraszam do wspólnego przygotowania :)!
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Mąka pszenna – 150g
- Mleko 3,2% – 100 ml
- Jajka – dwie sztuki
- Drożdże instant – 4g
- Kwaśna śmietana – 100 ml
- Kawior – mały słoiczek
- Cytryna
- Natka świeżego koperku
- Olej z pestek winogron
- Szczypta soli morskiej
- Szczypta cukru
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Dodajemy drożdże, 150g mąki pszennej, 100 ml mleka pełnotłustego, dwa jajka, szczyptę soli morskiej oraz cukier. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągu na co najmniej 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy placuszki po minucie z każdej strony. Placuszki serwujemy na ciepło. Na każdym kładziemy łyżkę kwaśnej śmietany, odrobinę koperku, kawałek cytryny oraz odrobinę kawioru.
Uwagi:
Polecam przysmażyć placuszki na złoto brązowy kolor – tak aby były chrupiące!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: zpierwszegotloczenia.pl