Kochani, zapraszam Was dzisiaj do krainy owoców morza ;)! Z wielką przyjemnością chciałabym Wam zaproponować genialny przepis na krewetki w sosie śmietanowym z brązowym ryżem. Danie bardzo smaczne, w azjatyckim klimacie dlatego jeżeli lubicie tamtejszą kuchnię to zachęcam do wypróbowania przepisu! Od razu przyznaję, że totalnie nie wiem skąd go mam ale jest warty odrobiny wysiłku ;). Zapraszam do wspólnego gotowania :)!
Czas przygotowania/gotowania: 40 minut
Składniki:
- Krewetki – około 500 g
- Szalotki – dwie sztuki
- Czosnek – jeden ząbek
- Śmietana kremówka – dwie szklanki
- Białe wino – ½ szklanki
- Świeży koperek – trzy stołowe łyżki
- Olej z pestek winogron – dwie stołowe łyżki
- Brązowy ryż – ok. jedna szklanka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Zaczynamy od ugotowania ryżu w lekko osolonej wodzie. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Obieramy szalotki i drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pokrojoną cebulę z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy krewetki i chwilkę smażymy. Następnie, kiedy krewetki nabiorą delikatnie rumianego wyglądu dodajemy białe wino. Wszystko gotujemy aż do momentu, kiedy wino odparuje z patelni. Pod koniec dodajemy śmietanę kremówkę. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Myjemy koperek, osuszamy i drobno szatkujemy. Na końcu przyprawiamy ryż z krewetkami solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy koperkiem.
Uwagi:
Chętni mogą dodać więcej czosnku i cebulki ;).
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: skinnytaste.com