Moi drodzy dzisiaj zapraszam Was na pyszne cannelloni z tuńczykiem, pieczarkami i… mięsem! Danie bardzo posmakowało moim dzieciakom więc dosyć często je przyrządzam. Pierwszy raz miałam okazję spróbować tą potrawę u znajomych na kolacji. Bardzo smaczne, lekkie i do tego wszystkiego efektywnie wyglądające :). Pamiętam, że byłam bardzo zdziwiona, kiedy koleżanka powiedziała mi, że w środku poza tuńczykiem jest mielone mięso! Wiedziałam, że jest to jakiś rodzaj mięsa ale totalnie nie miałam pojęcia jakie. Nie polecam tego dania bez farszu mięsnego – tuńczyk w połączeniu z mielonym mięsem smakuje wybornie! Zresztą przekonajcie się sami :).
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Makaron cannelloni – 1 opakowanie
- Tuńczyk w oleju – 1 puszka
- Mięso mielone – 500 g
- Pieczarki – 300 g
- Duża cebula
- Koncentrat pomidorowy – 3 łyżki stołowe
- Czosnek – 2 ząbki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Makaron należy ugotować le dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy obrane i drobno pokrojone pieczarki oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość smażymy około 10 minut po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy do momentu aż mięsko będzie miękkie i wówczas dodajemy tuńczyka z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem z pestek winogron i rozsmarowujemy. Do naczynia wkładamy cannelloni z farszem. Zapiekamy przez około 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Serwujemy na gorąco!
Uwagi:
Chętnym, którzy nie dbają o linię polecam posypać cannelloni startym, żółtym serem ;).
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: sanremo.com.au