Inne

Cannelloni z tuńczykiem, mięsem mielonym i pieczarkami

TunaCannelloniC1Moi drodzy dzisiaj zapraszam Was na pyszne cannelloni z tuńczykiem, pieczarkami i… mięsem! Danie bardzo posmakowało moim dzieciakom więc dosyć często je przyrządzam. Pierwszy raz miałam okazję spróbować tą potrawę u znajomych na kolacji. Bardzo smaczne, lekkie i do tego wszystkiego efektywnie wyglądające :). Pamiętam, że byłam bardzo zdziwiona, kiedy koleżanka powiedziała mi, że w środku poza tuńczykiem jest mielone mięso! Wiedziałam, że jest to jakiś rodzaj mięsa ale totalnie nie miałam pojęcia jakie. Nie polecam tego dania bez farszu mięsnego – tuńczyk w połączeniu z mielonym mięsem smakuje wybornie! Zresztą przekonajcie się sami :).

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Makaron cannelloni – 1 opakowanie
  • Tuńczyk w oleju – 1 puszka
  • Mięso mielone – 500 g
  • Pieczarki – 300 g
  • Duża cebula
  • Koncentrat pomidorowy – 3 łyżki stołowe
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Makaron należy ugotować le dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy obrane i drobno pokrojone pieczarki oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość smażymy około 10 minut po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy do momentu aż mięsko będzie miękkie i wówczas dodajemy tuńczyka z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem z pestek winogron i rozsmarowujemy. Do naczynia wkładamy cannelloni z farszem. Zapiekamy przez około 10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Serwujemy na gorąco!

Uwagi:

Chętnym, którzy nie dbają o linię polecam posypać cannelloni startym, żółtym serem ;).

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: sanremo.com.au