Ryby Świata – blog kulinarny, przepisy, porady

Chłodnik z ogórków z czosnkiem i koperkiem

cold-yogurt-cucumber-soup-tarator-4-1Podałam Wam już przepis na pyszny chłodnik z łososiem w roli głównej dlatego tym razem zaproponuję coś bez rybki ;). Moim ulubionym chłodnikiem zdecydowanie jest ten z łososiem ale bardzo także bardzo lubię inne warzywne. Chłodnik idealnie sprawdza się, kiedy mamy lato i jest gorąco. Chłodnik ma to do siebie, że jest lekki, zdrowy, odświeżający i bardzo smaczny. Powinniśmy pamiętać o chłodnikach właśnie teraz, kiedy na targach warzywnych mamy świeże i młode warzywka. Zimą czy jesienią raczej nie chcemy jeść chłodników dlatego gorąco namawiam do skorzystania z mojego przepisu :)! Jest bardzo prosty i super szybki ;). Mam nadzieję, że zakochacie się w chłodniku z ogórków. Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

Przygotowanie:

Ogórki gruntowe należy bardzo dobrze umyć – wyszorować, a następnie utrzeć (razem ze skórką) na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i delikatnie oprószamy solą morską. Wstawiamy ogórki do lodówki aby się maksymalnie schłodziły, a czosnek odstawiamy na bok. Po dziesięciu minutach dodajemy do ogórków czosnek oraz przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Koperek myjemy pod zimną wodą i drobniutko kroimy. Wrzucamy do ogórków z czosnkiem i dodajemy jogurt naturalny. Przyprawiamy solą morską, dobrze mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki. Serwujemy na zimno z młodymi ziemniaczkami lub chrupiącymi grzankami.

Uwagi:

Jogurt naturalny możecie zamienić na grecki.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: cookinglsl.com

Exit mobile version