Inne

Chłodnik ze śledzia z ziemniaczkami i szczypiorkiem!

_IGP0225+copyTym razem chciałabym Was zaskoczyć dlatego zaproponuję Wam coś innego, coś czego prawdopodobnie większość z Was jeszcze nigdy nie jadła ;). O czy mowa? Coś na upalne dni czyli chłodnik ze… śledzia! Tak, to nie jest żart kochani, dzisiaj zapraszam do przepisu, który jakiś czas temu znalazłam w internecie i musiałam go wypróbować. Przyznam szczerze, że podeszłam do niego z małą rezerwą ale totalnie niepotrzebnie bo chłodnik ze śledzie faktycznie jest pyszny! Zresztą nie będę Was zanudzać opowieściami. Zapraszam do wspólnego przygotowania. Gwarantuję, że nie pożałujecie ;)!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Śledzie – matiasy, sześć filetów
  • Maślanka – dwa kubki
  • Śmietanka 30% – mały kubek
  • Cebula – duża sztuka
  • Ocet
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Cukier

Przygotowanie:

Obieramy cebulę i drobno kroimy. Do blendera wlewamy słodką śmietanę i maślankę. Dodajemy pokrojoną cebulkę, mieszamy aby aby dostało się powietrze i miksujemy. W tym czasie kroimy śledzie na małe paseczki i dodaję połowę do blendera. Wlewam odrobinę octu i przyprawiam solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną cukru. Zamykamy blender i jeszcze raz wszystko miksujemy. Zmiksowany chłodnik wstawiamy do lodówki tak aby się mocno schłodził. W tym czasie gotuję ziemniaczki i kroję szczypiorek. Do miseczek nakładam pozostałe cienko pokrojone paseczki filetów ze śledzia i ugotowane kawałki ciepłych ziemniaczków. Wszystko zalewam zimnym chłodnikiem i posypuję obficie szczypiorkiem.

Uwagi:

Chłodnik możecie podawać bez ziemniaków.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: berriesandthebluesky.blogspot.com

Dodaj komentarz