Inne

Chrupiące, soczyste klopsiki z dorsza

Kiedy moje dzieci mają ochotę na coś chrupiącego z patelni, przyrządzam im pyszne pulpeciki z dorsza. Staram się by panierka była maksymalnie chrupiąca w pięknym złotym kolorze. To doskonały sposób by przekonać niejadki do zjedzenia rybki! Co prawda ja nie mam i nigdy nie miałam z tym problemu ale w przedszkolu gdzie pracuję, mam to na co dzień ;). Poniżej znajdziecie genialny przepis na soczyste klopsiki z dorsza. Zapraszam do kuchni!

Czas przygotowania/gotowania: 40 minut

Składniki:

  • Filet z dorsza – około ½ kg
  • Bułka tarta do panierki
  • Jajko do panierki
  • Słoninka – malutki kawałek
  • Koperek – do farszu
  • Sól hawajska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie/gotowanie:

Dorsza opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Mielimy także mały kawałeczek słoniki. Do zmielonej rybki ze słoniną, wbijamy jedno jajko, wsypujemy odrobinę poszatkowanego koperku i przyprawiamy solą himalajską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy by uzyskać jednolitą masę i lepimy małe pulpeciki. Uformowane klopsiki wkładamy do bułki tartej tak by dobrze je pokryła. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy klopsy na złoto brązowy kolor. Serwujemy z frytkami lub ziemniakami z wody.

Uwagi:

By panierka była jeszcze bardziej chrupiąca polecam samodzielnie zetrzeć suchą bułkę na grubych oczkach tarki.

Fani pomidorów mogą zanurzyć gotowe pulpeciki w sosie pomidorowym i chwilę podusić.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: marksandspencer.com