Gdzie tkwi sekret udanej ryby smażonej na głębokim oleju? To ciasto naleśnikowe do ryby! Dobrze wykonane i odpowiednio doprawione sprawia, że mięso jest otoczone chrupiącą, ale jednocześnie nie tłustą panierką.
Wiele osób popełnia ten błąd i ciasto naleśnikowe do ryby wzbogaca o proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. A jest to zupełnie zbędne! Później w daniu można wyczuć charakterystyczny posmak dodatków, które są przecież dedykowane do pieczenia, a nie smażenia na głębokim tłuszczu.
Kolejną sprawą jest odpowiednia temperatura oleju. Rybę smażymy naprawdę w głębokim tłuszczu, używając przynajmniej litr na kilogram ryby. Do smażenia wybieramy oleje rozgrzewające się do naprawdę wysokich temperatur: słonecznikowy, rzepakowy i ewentualnie arachidowy. Zapomnijcie o kokosowym lub fryturze – to nie są dobre produkty.
Gęste ciasto naleśnikowe smażymy w bardzo rozgrzanym tłuszczu przez dosłownie kilka chwil. 2/3 minuty smażenia z pewnością wystarczą, aby uzyskać chrupiącą panierkę, a w środku mieć soczysty kawałek ryby. Przed włożeniem kolejnej porcji ryby warto chwilę odczekać, aby olej znowu odzyskać wysoką temperaturę, około 150-170 stopni Celsjusza.
Osobiście smażę rybę zawsze w głębokim rondlu, pozostawiając około 5-7 cm odstępu od brzegu naczynia, aby ryba miała miejsce na smażenie. I druga dobra rada – nie wrzucajcie zbyt dużo porcji do środka, bo zamiast smażyć, będziemy gotować w oleju rybę, przez co znacznie nasiąknie tłuszczem.
Ciasto naleśnikowe do ryby – przepis
Ciasto naleśnikowe do ryby - przepis
Składniki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 duże jajko
- sól, pieprz i pieprz cytrynowy
Instrukcje
-
Wykonanie: Obie mąki przesiewamy przez sitko i odstawiamy na bok.
-
Do dużej miseczki wbijamy jajko i z odrobiną soli bardzo dobrze je roztrzepujemy. Masa jajeczna powinna być niemal kremowa i bardzo puszysta. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy za pomocą kuchennej rózgi.
-
Uwaga! Mąkę ponownie przesiewamy, jednak porcjami, dodając do masy i dobrze wszystko mieszając, by nie było grudek. Czynność powtarzamy 4-5 razy do momentu, aż dobrze połączymy wszystkie produkty.
-
Masa powinna być gęsta. Aby jeszcze trochę zgęstniała, to odstawiamy ją na bok na około 10-15 minut.