Inne

Czosnek, olej z pestek winogron, chilli i natka pietruszki…

Spaghetti-Garlic-Olive-Oil-Chili-Flakes-RecipePamiętacie może jak podawałam Wam kiedyś przepis na jedną z moich ulubionych past? Jeżeli nie to przypomnę, że chodzi o pastę z łososiem, ostrym peperoncino, czosnkiem i parmezanem. Jest to jedno z moich ulubionych dań dlatego, kiedy zobaczyłam przepis w gazecie na prawie identyczną potrawę według przepisu pani Moniki Ojenik to zrobiło mi się miło, że ktoś poza mną tak bardzo lubi to danie ;). Oczywiście przepis nieznacznie się różni i jest bez łososia ale wypróbowałam i mogę śmiało polecić. Zapraszam do wspólnego przygotowania kochani!

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Makaron spaghetti – paczka
  • Olej z pestek winogron – 125 ml
  • Czosnek – sześć ząbków
  • Suszone papryczki chilli – dwie sztuki
  • Pęczek świeżej pietruszki
  • Do posypania: świeżo starty ser Grana Padano

Przygotowanie:

Makaron wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy al dente. W tym czasie obieramy sześć ząbków czosnku i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy rozgnieciony czosnek. Smażymy często mieszając przez minutę. Do zarumienionego czosnku dodajemy drobniutko pokrojone papryczki chilli i smażymy jeszcze przez minutę. Wszystko na małym ogniu! Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy starty ser Grana Padano i pęczek pokrojonej natki.

Uwagi:

Pamiętajcie aby mieszać makaron! W przeciwnym razie makaron się sklei i będzie miejscami twardy. Można także do garnka z wodą i solą dodać kilka kropel oleju z pestek winogron.

Uważajcie aby nie przypalić czosnku!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu:

Dodaj komentarz