Tym razem zaproponuję Wam coś co zapewne wszyscy wiecie jak smakuje i na pewno nie raz przyrządzaliście… i nie chodzi kochani o rybkę ;)! Moja wspaniała babcia odwiedziła nas wczoraj, a wraz z nią duży kosz prezentowy. Co w nim? Ano garnek pysznej, mocno czerwonej i niesamowicie aromatycznej zupki! Wiecie już o jakiej mowa ;)? Tak, o pysznym barszczyku czerwonym! To nie pierwszy raz, kiedy nas odwiedziła z takim prezentem! Nie ma nic pyszniejszego jak danie przyrządzone przez moją mamę lub babcię ;). Uwielbiam barszczyk mojej babci i chyba nie znam nikogo kto robił by lepszy. Oczywiście mój mąż twierdzi, że ja robię lepszy ale wiadomo, że tylko tak mówi 😉 haha. Tak czy siak, postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na tą pyszną zupę. Zapraszam do wspólnego wykonania.
Czas przygotowania: 2,5 godz.
Składniki:
- Kawałek żeberek na bulion
- 1kg buraków (małych)
- Włoszczyzna
- Czosnek – 4 ząbki
- Kilka suszonych grzybków
- Ziele angielskie
- Majeranek suszony
- Listek laurowy
- Sól morska
- Kilka ziarenek czarnego pieprzu
- Cytryna
- Śmietana – opcjonalnie
Przygotowanie:
Mięsko opłukujemy pod zimną wodą i wkładamy na dno garnka. W tym czasie obieramy włoszczyznę i buraczki. Opłukujemy pod bieżącą wodą i wkładamy do mięsa. Do garnka wrzucamy także cztery ząbki czosnku, kilka bobków ziela angielskiego, trzy listki laurowe, dwa grzybki suszone, łyżkę suszonego majeranku i kilka ziarenek czarnego pieprzu. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po około godzinie, kiedy buraki zmiękną wyciągamy je i kroimy na plastry po czym wkładamy ponownie do garnka. Gotujemy na małym ogniu jeszcze około godziny. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz sok z jednego surowego buraka w celu uzyskania pięknej głębokiej czerwieni. Chętni zabielają zupę śmietaną z mąką. Serwujemy z uszkami lub ziemniakami.
Uwagi:
Cytrynę możecie zastąpić octem ale pamiętać należy, że ocet zabija wartości odżywcze buraków!
Chętnym polecam pod koniec gotowania dodać do zupy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Smacznego :).