Inne

Czym kierować się przy doborze wina do ryby?

Jakie wino powinno się pić do ryby? To pytanie zadaje sobie pewnie wiele osób, które wybierają się do restauracji i mają chęć na soczysty kawałek ryby. Nie chcąc popełnić faux-pas, warto wiedzieć, czym kierować się przy doborze wina do ryby tak, aby stanowiły duet idealny.

Jakie wino do ryby? Nie tylko białe!

Przyjęło się, że do ryb i owoców morza podajemy wino białe. Jeśli nie jesteśmy koneserami i niezbyt znamy się na winach, to zdecydowanie dobry, bo bezpieczny wybór. Białe wino jest delikatne, więc subtelnie podbije smak ryby, zwłaszcza gdy ma tak bardzo potrzebną przy rybach i owocach morza wyraźnie zaznaczoną kwasowość. Sommelierzy zachęcają jednak, aby nie zamykać się w ściśle określonych ramach i nie bać się eksperymentów.

Często równie dobrym wyborem będzie wino czerwone (te najlepsze znaleźć można na https://rafa-wino.pl/28-wina-czerwone) – pamiętajmy tylko, aby nie było to wino garbnikowe, ponieważ w połączeniu z olejami rybnymi może dać metaliczny, wyraźnie wyczuwalny posmak. Do czerwonego wina nie pasują co prawda wszystkie ryby, ale spokojnie można podać je z mięsistym tuńczykiem, rekinem czy makrelą.

A co z winem różowym? Ono również może stworzyć całkiem dobry duet z rybami, z powodzeniem możemy więc po nie sięgnąć. Jest delikatniejsze niż wino czerwone, ale nieco wyrazistsze niż białe. Pasuje do grillowanych i pieczonych ryb, których smak perfekcyjnie podkreśla. Bez obaw można je podać do większości morskich dań głównych, a także przystawek.

Top View of Smoked Mackerel and Salmon Fish with Rose Wine in Top View

Jakie wino dobrać do konkretnych ryb?

Jakie wino do ryby? Jakie wino do tuńczyka, łososia i pstrąga? Wbrew pozorom odpowiedź na to pytanie jest trudna – to zależy nie tylko od rodzaju ryby, ale też sposobu jej przyrządzania oraz tego, z czym jest podana. Każda z ryb ma swój specyficzny smak i fakturę, dzięki czemu pasują do niej nieco inne wina.

Wino do tuńczyka

Soczysty stek z tuńczyka dobrze czuje się w towarzystwie delikatnego wina czerwonego. Do pieczonego lub lekko podsmażonego tuńczyka pasuje delikatne wino różowe np. francuskie Grenache Abotts & Delaunay. Delikatne i mocno owocowe austriackie wina Blaufrankisch Umathum lub Pinot Noir Classic albo Reserve od Heinrich Hartl III sprawdzą się z kolei wówczas, gdy tuńczyk jest nieco mocniej przyprawiony. Do grillowanego tuńczyka śmiało można za to podać cięższe czerwone wino np. dojrzały Kekfrankos z Egeru lub Barbera d’Alba z Piemontu.

Wino do łososia

Bardzo popularną rybą jest łosoś. Jakie wino do niego pasuje? Jeśli jest podawany z masłem lub śmietanowym sosem, wino powinno być dobrze zbudowane np. Battonage Petreny z Egeru – białe wino leżakujące w dębowej beczce. Takie wino ma mocniejszą strukturę i jest wyrazistsze, dzięki czemu świetnie współgra z tłustym łososiem.

Wino do dorsza

Dorsz  to z kolei ryba, do której pasują zdecydowanie najlżejsze i najdelikatniejsze wina. Tu najlepiej sprawdzi się wino białe np. wytrawne wino Kremser Sandgrube Grüner Veltliner lub półwytrawny Riesling z Mozeli.  Takie same wina sprawdzą się do innych delikatnym ryb o białym mięsie np. soli, pstrąga, halibuta itp. Nie tylko dorsz, ale każda ryba o podobnej strukturze wymaga delikatnego wina, którego charakter jej nie przytłoczy. Jeśli ryba taka jak dorsz lub pstrąg podana jest z wyrazistym masłem czosnkowym, możemy pokusić się o wino o nieco pieprznych nutach.

Gdybyśmy mieli zaproponować dosłownie jedno wino do wszystkich tych ryb, byłoby to wykwintne wino z Tokaju lub młodszy i tańszy niemiecki Riesling z Mozeli.

Raw sea fish salmon with white wine and thyme. On wooden background

Sposób przyrządzania ryby ma znaczenie

Nie wolno zapominać też o tym, że sposób przyrządzania ryby ma znaczenie. O czym warto pamiętać, gdy dobieramy trunek do rybnego obiadu?

  1. Do ryb gotowanych najlepsze są białe wina typu riesling i białe wina burgundzkie.
  2. Do pieczonej ryby z dodatkiem masła perfekcyjnie pasuje chardonnay.
  3. Do ryby grillowanej można podać wino różowe i wino białe z delikatną goryczką np. wino chorwackie Rukatac 2017 z południowej Dalmacji (Półwysep Peljesac) z winncy Mrgudic Bura.
  4. Do ryby skropionej sokiem z cytryny najlepsze jest wino o dobrej kwasowości, np. młody, niemiecki Riesling.

Pamiętając o tych zasadach, na pewno nie popełnimy błędu!