Jakie wino powinno się pić do ryby? To pytanie zadaje sobie pewnie wiele osób, które wybierają się do restauracji i mają chęć na soczysty kawałek ryby. Nie chcąc popełnić faux-pas, warto wiedzieć, czym kierować się przy doborze wina do ryby tak, aby stanowiły duet idealny.
Jakie wino do ryby? Nie tylko białe!
Przyjęło się, że do ryb i owoców morza podajemy wino białe. Jeśli nie jesteśmy koneserami i niezbyt znamy się na winach, to zdecydowanie dobry, bo bezpieczny wybór. Białe wino jest delikatne, więc subtelnie podbije smak ryby, zwłaszcza gdy ma tak bardzo potrzebną przy rybach i owocach morza wyraźnie zaznaczoną kwasowość. Sommelierzy zachęcają jednak, aby nie zamykać się w ściśle określonych ramach i nie bać się eksperymentów.
Często równie dobrym wyborem będzie wino czerwone (te najlepsze znaleźć można na https://rafa-wino.pl/28-wina-czerwone) – pamiętajmy tylko, aby nie było to wino garbnikowe, ponieważ w połączeniu z olejami rybnymi może dać metaliczny, wyraźnie wyczuwalny posmak. Do czerwonego wina nie pasują co prawda wszystkie ryby, ale spokojnie można podać je z mięsistym tuńczykiem, rekinem czy makrelą.
A co z winem różowym? Ono również może stworzyć całkiem dobry duet z rybami, z powodzeniem możemy więc po nie sięgnąć. Jest delikatniejsze niż wino czerwone, ale nieco wyrazistsze niż białe. Pasuje do grillowanych i pieczonych ryb, których smak perfekcyjnie podkreśla. Bez obaw można je podać do większości morskich dań głównych, a także przystawek.

Jakie wino dobrać do konkretnych ryb?
Jakie wino do ryby? Jakie wino do tuńczyka, łososia i pstrąga? Wbrew pozorom odpowiedź na to pytanie jest trudna – to zależy nie tylko od rodzaju ryby, ale też sposobu jej przyrządzania oraz tego, z czym jest podana. Każda z ryb ma swój specyficzny smak i fakturę, dzięki czemu pasują do niej nieco inne wina.
Wino do tuńczyka
Soczysty stek z tuńczyka dobrze czuje się w towarzystwie delikatnego wina czerwonego. Do pieczonego lub lekko podsmażonego tuńczyka pasuje delikatne wino różowe np. francuskie Grenache Abotts & Delaunay. Delikatne i mocno owocowe austriackie wina Blaufrankisch Umathum lub Pinot Noir Classic albo Reserve od Heinrich Hartl III sprawdzą się z kolei wówczas, gdy tuńczyk jest nieco mocniej przyprawiony. Do grillowanego tuńczyka śmiało można za to podać cięższe czerwone wino np. dojrzały Kekfrankos z Egeru lub Barbera d’Alba z Piemontu.
Wino do łososia
Bardzo popularną rybą jest łosoś. Jakie wino do niego pasuje? Jeśli jest podawany z masłem lub śmietanowym sosem, wino powinno być dobrze zbudowane np. Battonage Petreny z Egeru – białe wino leżakujące w dębowej beczce. Takie wino ma mocniejszą strukturę i jest wyrazistsze, dzięki czemu świetnie współgra z tłustym łososiem.
Wino do dorsza
Dorsz to z kolei ryba, do której pasują zdecydowanie najlżejsze i najdelikatniejsze wina. Tu najlepiej sprawdzi się wino białe np. wytrawne wino Kremser Sandgrube Grüner Veltliner lub półwytrawny Riesling z Mozeli. Takie same wina sprawdzą się do innych delikatnym ryb o białym mięsie np. soli, pstrąga, halibuta itp. Nie tylko dorsz, ale każda ryba o podobnej strukturze wymaga delikatnego wina, którego charakter jej nie przytłoczy. Jeśli ryba taka jak dorsz lub pstrąg podana jest z wyrazistym masłem czosnkowym, możemy pokusić się o wino o nieco pieprznych nutach.
Gdybyśmy mieli zaproponować dosłownie jedno wino do wszystkich tych ryb, byłoby to wykwintne wino z Tokaju lub młodszy i tańszy niemiecki Riesling z Mozeli.

Sposób przyrządzania ryby ma znaczenie
Nie wolno zapominać też o tym, że sposób przyrządzania ryby ma znaczenie. O czym warto pamiętać, gdy dobieramy trunek do rybnego obiadu?
- Do ryb gotowanych najlepsze są białe wina typu riesling i białe wina burgundzkie.
- Do pieczonej ryby z dodatkiem masła perfekcyjnie pasuje chardonnay.
- Do ryby grillowanej można podać wino różowe i wino białe z delikatną goryczką np. wino chorwackie Rukatac 2017 z południowej Dalmacji (Półwysep Peljesac) z winncy Mrgudic Bura.
- Do ryby skropionej sokiem z cytryny najlepsze jest wino o dobrej kwasowości, np. młody, niemiecki Riesling.
Pamiętając o tych zasadach, na pewno nie popełnimy błędu!