Gdzieś w sieci, przypadkiem znalazłam ciekawy przepis na pyszną i prostą roladę ze szpinakiem i łososiem. Ostatnio na blogu zamieściłam wpis z przepisem na genialną tartę z łososiem i szpinakiem zatem wszystko pozostaje w temacie ;). Oczywiście osoby, które zaglądają na mojego bloga doskonale wiedzą, że moją absolutnie ukochaną rybką jest właśnie łosoś dlatego raczej nie ma w tym nic dziwnego, że znajduje się tu najwięcej przepisów z tym różowym cudem w roli głównej. W moim przypadku nie ma znaczenia czy będzie to świeża rybka, wędzony dzwonek czy wersja w plasterkach na kanapkę. Najważniejsze by był ;). Zapraszam wszystkich na pyszną roladę!
Rolada z łososiem i szpinakiem
Składniki
- 250 gram wędzonego łososia w plastrach
- 4 jajka
- 200 gram serka śmietankowego
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki stołowe mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- olej z pestek winogron
- szczypta gałki muszkatołowek
- czarny sezam
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 paczka szpinaku mrożonego
Instrukcje
-
Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy szpinak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
-
Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę, a żółtka wraz z gałką muszkatołową i mąką dodajemy do szpinaku.
-
Całą masę dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do żaroodpornego, prostokątnego naczynia, które uprzednio wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Masa powinna mieć od 1,5 do 2 cm wysokości. Pieczemy około 10 minut (aż będzie plastyczna) i odstawiamy by wystygła.
-
Upieczoną masę smarujemy serkiem wymieszanym z chrzanem i posypujemy czarnym sezamem. Układamy plasterki łososia, i zawijamy w roladę. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem kroimy na mniejsze kawałki.
Uwagi:
Roladę zawijamy w folię spożywczą zanim wstawimy do lodówki.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: istockphoto.com