Zupa rybna to temat, który co jakiś czas pojawia się na moim blogu. Niestety w Polsce nadal panuje przekonanie, że zupy rybne są niesmaczne i… brzydko pachną. To nieprawdziwa i krzywdząca opinia. Zupy rybne są pyszne, lekkie, a w smaku przypominają rozgrzewający warzywny wywar. Oczywiście nie muszę chyba tłumaczyć, że zupa na bazie rybki jest bardzo zdrowa ;). W moim domu, zupa rybna gościła od zawsze. Już od najmłodszych lat pałaszowałam ulubioną zupę z dorsza. Podobnie teraz, moje dzieciaki ale ich ulubioną jest ta z halibutem. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu bo gwarantuje, że zakochacie się w zupach rybnych jak ja i moi najbliżsi :).
Zupa z halibuta
Składniki
- 300 g filet z halibuta bez skóry
- 300 g ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 1 koper włoski
- 4 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego
- 3 szklanki wody
- 100 g zielonej mrożonej fasolki
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- garść koperku
- olej z pestek winogron
Instrukcje
-
Obieramy ziemniaki, myjemy w zimnej wodzie i kroimy na plasterki. Do dużego garnka wlewamy olej z pestek winogron, wrzucamy pokrojone ziemniak i smażymy około 4 minuty .
-
Przeciskamy obrany ząbek czosnku, kroimy w plastry koper włoski (także zieloną część) i dodajemy do ziemniaków. Smażymy jeszcze przez około 3 minuty. Przyprawiamy solą himalajską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
-
Do garnka wlewamy bulion, wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut czyli do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodajemy fasolkę.
-
Następnie wlewamy śmietanę (stopniowo by się nie zwarzyła) i po chwili dodajemy kawałki fileta z halibuta. Przykrywamy garnek i gotujemy aż ryba będzie gotowa. W razie konieczności przyprawiamy.
Uwagi:
Mrożoną fasolkę można zastąpić świeżą ale wówczas należy ją wrzucić i podsmażyć razem z ziemniakami.
Chętnym polecam dodać odrobinę chilli.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: simplyrecipes.com