Inne

Delikatna zupa z halibuta, ziemniaków i kopru włoskiego

Zupa rybna to temat, który co jakiś czas pojawia się na moim blogu. Niestety w Polsce nadal panuje przekonanie, że zupy rybne są niesmaczne i… brzydko pachną. To nieprawdziwa i krzywdząca opinia. Zupy rybne są pyszne, lekkie, a w smaku przypominają rozgrzewający warzywny wywar. Oczywiście nie muszę chyba tłumaczyć, że zupa na bazie rybki jest bardzo zdrowa ;). W moim domu, zupa rybna gościła od zawsze. Już od najmłodszych lat pałaszowałam ulubioną zupę z dorsza. Podobnie teraz, moje dzieciaki ale ich ulubioną jest ta z halibutem. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu bo gwarantuje, że zakochacie się w zupach rybnych jak ja i moi najbliżsi :).

Drukuj
Delikatna zupa z halibuta, ziemniaków i kopru włoskiego

Zupa z halibuta

Danie Zupa
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowanie 25 minut
Czas przygotowania 55 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 280 kcal

Składniki

  • 300 g filet z halibuta bez skóry
  • 300 g ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 koper włoski
  • 4 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego
  • 3 szklanki wody
  • 100 g zielonej mrożonej fasolki
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść koperku
  • olej z pestek winogron

Instrukcje

  1. Obieramy ziemniaki, myjemy w zimnej wodzie i kroimy na plasterki. Do dużego garnka wlewamy olej z pestek winogron, wrzucamy pokrojone ziemniak i smażymy około 4 minuty .

  2. Przeciskamy obrany ząbek czosnku, kroimy w plastry koper włoski (także zieloną część) i dodajemy do ziemniaków. Smażymy jeszcze przez około 3 minuty. Przyprawiamy solą himalajską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  3. Do garnka wlewamy bulion, wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut czyli do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodajemy fasolkę. 

  4. Następnie wlewamy śmietanę (stopniowo by się nie zwarzyła) i po chwili dodajemy kawałki fileta z halibuta. Przykrywamy garnek i gotujemy aż ryba będzie gotowa. W razie konieczności przyprawiamy.

Uwagi:

Mrożoną fasolkę można zastąpić świeżą ale wówczas należy ją wrzucić i podsmażyć razem z ziemniakami.

Chętnym polecam dodać odrobinę chilli.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: simplyrecipes.com