Co przygotować na szybkie spotkanie przy winku w babski wieczór? Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami swoimi pomysłami na… deskę serów i nie tylko ;)! Popularnie nazywana 'deska serów’ to nic innego jak różne rodzaje sera, wędlina ale też rybka pięknie ułożone na większej drewnianej desce lub na przykład na kamionkowej płycie. Muszę przyznać, że bardzo lubię 'deskę serów’ – zarówno przygotowywać jak i jeść ;). Jest to swoistego rodzaju przekąska, która idealnie pasuje do ulubionej butelki wina. Co zazwyczaj znajduje się na mojej desce serów? Z przyjemnością podzielę się z Wami swoimi sekretami ;)!
Składniki:
- Ser miękki, na przykład cheddar w kawałku – około 20 dag
- Ser twardy, na przykład kozi w kawałku (biały) – około 20 dag
- Ser camembert – z zielonym pieprzem
- Surowa szynka – kilka plasterków
- Plastry wędzonego łososia – kilka plasterków
- Winogrona – dwa rodzaje po gałązce
- Orzechy – dwie garście ulubionych
- Suszone morelki – garść
- Krakersy – kilkanaście sztuk
- Miód płynny – do maczania serów
- Ulubiona konfitura – dodatek do serów, krakersów itp.
Przygotowanie:
Tutaj nie ma żadnej filozofii czyli żadnych zasad. Oczywiście w sieci znajdziecie wiele różnych informacji jakie wino do jakiego sera, jakie owoce itp., itd. Ja natomiast zawsze idę na żywioł i układam wszystko według własnego uznania. Sery kroję na plasterki, plastry wędliny i łososia zwijam w ruloniki i układam obok serów. Miód i konfiturę przekładam do małych miseczek, owoce układam gdzieś pomiędzy, a orzechy rozsypuję po całej desce.
Uwagi:
Polecam na plastry wędzonego łososia położyć odrobinę ulubionego serka ziołowego, a następnie zawinąć i położyć na desce ;)!
Camembert możecie podsmażyć na patelni grillowej, a następnie podpiec w piekarniku, posypać ziołami i polać miodem.
Smacznego ;).
Źródło ikony wpisu: pinterest.com