Jak obiecałam Wam ostatnio, tak dzisiaj podam przepis na pyszny i bardzo soczysty filet z kurczaka przygotowany w garnku do gotowania na parze. Jest to mój autorski przepis, który możliwe, że gdzieś widnieje w internecie. Totalnie nie miałam ochoty na chodzenie po sklepie więc postanowiłam kupić duży, piękny filet z kurczaka i przyrządzić go z tym co akurat miałam w kuchni. Myślę, że wyszło super smacznie, ponieważ moja rodzinka zjadła wszystko i domagała się jeszcze ;)! Tak więc, zapraszam Was do wspólnego przyrządzenia soczystej piersi z kurczaka.
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Podwójna, duża pierś z kurczaka
- Cytryna
- Przyprawa – kurkuma
- Przyprawa – curry
- Suszony majeranek
- Ziarenka zielonego pieprzu
- Pęczek świeżego koperku
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Czosnek
- Śmietana jogurtowa
- Młode ziemniaczki
- Pieczarki
- Młoda marchewka
Przygotowanie:
Filet z kurczaka opłukujemy, osuszamy i odcinamy wszystkie błonki, ewentualne chrząstki itp. Kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Nacieramy obficie curry, kurkumą, majerankiem, solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy poszatkowanym koperkiem oraz ziarenkami zielonego pieprzu. Tak przygotowane kawałki kurczaka wkładamy do garnka do gotowania na parze. Na wierzch mięsa kładziemy pocięty w plasterki czosnek. Piętro wyżej zapełniamy młodymi ziemniaczkami, a na samej górze układamy młodą marchewkę oraz pieczarki. Gotujemy około 35 minut. W tym czasie śmietanę jogurtową mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem – dwa ząbki oraz z odrobiną cytryny, łyżeczką curry i solą morską. Filet z kurczaka polewamy zimnym, jogurtowym sosem. Serwujemy z ciepłymi warzywami.
Uwagi:
Pierś z kurczaka możecie zamienić na filet z indyka ale także na ulubione ryby morskie!
W parowarze możecie ugotować także inne warzywa, takie jak brukselka, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior itp., itd.
Smacznego :)!