Inne

Dietetyczny łosoś w sezamowym sosie z chrupiącą kaszą gryczaną

ryba dieta kasza gryczanaDzisiaj miałam przeogromną ochotę na coś bardziej sytego. Jak zapewne wiecie od kilku dni jestem na sałatkach więc mój organizm zaczął się dopraszać o coś znacznie bardziej kalorycznego i zapychającego ;). Oczywiście dieta nie pozwala mi na jedzenie tłustych potraw dlatego postanowiłam troszkę oszukać mój żołądek i przygotować coś bardziej sytego, a jednocześnie lekkiego oraz zdrowego. W pierwszym momencie na myśl przyszła mi pieczona rybka z kaszą gryczaną i to był dobry pomysł. Jak pomyślałam tak zrobiłam ;). Zapraszam Was kochani na pyszną rybkę w miodowo sezamowym sosie z pyszną kaszą gryczaną!

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • Filet z ulubionej ryby
  • Płynny miód
  • Ziarna sezamu
  • Cytryna
  • Brązowy cukier
  • Czosnek
  • Kasza gryczana
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Filet rybny opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem z pestek winogron i pędzelkiem rozsmarowujemy. Układamy filet w naczyniu i skrapiamy sokiem z cytryny. W małej miseczce przygotowujemy marynatę do ryby. Wlewamy trzy łyżki oleju z pestek winogron, sok z połowy cytryny, trzy łyżki płynnego miodu, szczyptę brązowego cukru, cztery ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, szczyptę soli i dwie łyżki ziaren sezamu. Wszystkie składniki porządnie mieszamy i połową marynaty polewamy rybkę. Wstawiamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika (opcja grill) i pieczemy około 15 minut. W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną. Ugotowaną kaszę odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy aż zrobi się chrupiąca. Upieczoną rybę polewamy pozostałą marynatą i serwujemy razem z kaszą gryczaną. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Uwagi:

Uważajcie aby nie przypalić kaszy gryczanej podczas odsmażania!

Smacznego :).

Dodaj komentarz