Dzisiaj miałam przeogromną ochotę na coś bardziej sytego. Jak zapewne wiecie od kilku dni jestem na sałatkach więc mój organizm zaczął się dopraszać o coś znacznie bardziej kalorycznego i zapychającego ;). Oczywiście dieta nie pozwala mi na jedzenie tłustych potraw dlatego postanowiłam troszkę oszukać mój żołądek i przygotować coś bardziej sytego, a jednocześnie lekkiego oraz zdrowego. W pierwszym momencie na myśl przyszła mi pieczona rybka z kaszą gryczaną i to był dobry pomysł. Jak pomyślałam tak zrobiłam ;). Zapraszam Was kochani na pyszną rybkę w miodowo sezamowym sosie z pyszną kaszą gryczaną!
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Filet z ulubionej ryby
- Płynny miód
- Ziarna sezamu
- Cytryna
- Brązowy cukier
- Czosnek
- Kasza gryczana
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Filet rybny opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Naczynie żaroodporne skrapiamy olejem z pestek winogron i pędzelkiem rozsmarowujemy. Układamy filet w naczyniu i skrapiamy sokiem z cytryny. W małej miseczce przygotowujemy marynatę do ryby. Wlewamy trzy łyżki oleju z pestek winogron, sok z połowy cytryny, trzy łyżki płynnego miodu, szczyptę brązowego cukru, cztery ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, szczyptę soli i dwie łyżki ziaren sezamu. Wszystkie składniki porządnie mieszamy i połową marynaty polewamy rybkę. Wstawiamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika (opcja grill) i pieczemy około 15 minut. W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną. Ugotowaną kaszę odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy aż zrobi się chrupiąca. Upieczoną rybę polewamy pozostałą marynatą i serwujemy razem z kaszą gryczaną. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi:
Uważajcie aby nie przypalić kaszy gryczanej podczas odsmażania!
Smacznego :).