Makrela
Makrela to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych ryb goszczących na polskich stołach. Mimo, że znana to jednak cały czas niedoceniana. A szkoda, bo zawiera bardzo cenne kwasy omega 3 i omega 6. Co ważne, zawiera ich więcej niż pozostałe ryby morskie. Badania naukowe wykazują, że nienasycone kwasy tłuszczowe nie tylko poprawiają profil lipidowy osocza, czyli obniżają stężenie triglicerydów oraz frakcji miażdzycorodnej cholesterolu LDL, ale także wspomagają pracę mózgu, dbają o prawidłowy przebieg procesów metabolizmu, regulują pracę hormonów i chronią układ krwionośny. Kwasy omega 3 zawarte w makreli doprowadzają także do obniżenia stężenia markerów i mediatorów zapalnych.
Ale to nie jedyne zalety płynące ze spożywania makreli. Ta niedoceniana przez „smakoszy” ryba stanowi także prawdziwy koktajl witaminowy. Znajdziemy w niej witaminę A odpowiadającą za narząd wzroku i doskonałą kondycję skóry oraz witaminę D, E i witaminy z grupy B, które tworzą mieszankę wzmacniającą odporność, opóźniającą proces starzenia się organizmu, wzmacniającą zęby oraz kości. Makrela stanowi cenne źródło selenu, który także wspiera układ odpornościowy oraz żelaza, a więc pierwiastka niezbędnego do produkcji hemoglobiny. Znajdziemy w niej także cynk działający ochronnie na serce i układ krwionośny oraz miedź, która wykazuje właściwości antybakteryjne. Jakby tego było mało, w makreli obecne są również takie pierwiastki jak wapń, fosfor i wspomagający pracę tarczycy jod.
Łosoś
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością w naszym kraju i coraz częściej gości nie tylko w eleganckich restauracjach, ale również na naszych domowych stołach. Jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni, ale też prawdziwą skarbnicą ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Warto na pewno podkreślić to, że łosoś zawiera najwięcej aminokwasów spośród wszystkich ryb morskich. Poza tym jest bezpieczną rybą dla cukrzyków oraz osób cierpiących na choroby układu krwionośnego. Łosoś to tłusta ryba, zawierająca kwasy omega 3, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, a których my sami nie jesteśmy w stanie wytworzyć i musimy dostarczać wraz z pożywieniem. Kwasy omega 3 zawarte w łososiu wpływają korzystnie na narząd wzroku oraz funkcjonowanie mózgu. Ponadto licznie przeprowadzone badania wykazały, że kwasy omega 3 pomagają w walce z depresją i zwiększają skuteczność leków przeciwdepresyjnych.
Łosoś jest też bogaty w witaminę D, B6 i B12 oraz minerały takie, jak selen, magnez i fosfor. Regularne spożywanie łososia działa ochronnie na układ krążenia, a także wspomaga pracę serca i poprawia funkcje tego narządu.
Śledź
Śledź to ryba, która od bardzo dawna gości na polskich stołach. Zazwyczaj sięgamy po nią ze względu na walory smakowe i wszechstronne zastosowanie w kuchni. Niesolone filety śledziowe z powodzeniem można piec, grillować i gotować. I w takiej też formie mogą być spożywane przez każdego. Filetów śledziowych solonych powinny unikać osoby z nadciśnieniem tętniczym. Ale walory smakowe to nie jedyny atut śledzia. Podobnie jak łosoś i makrela, stanowi on doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Jest też wdzięcznym źródłem żelaza, który minimalizuje ryzyko wystąpienia anemii, selenu i cynku, a także witamin, w tym witaminy A odpowiadającej za narząd wzroku i naskórek, witaminy D warunkującej prawidłową budowę kości i regulującej gospodarkę wapnia, witaminy E – stymulującej prawidłowy wzrost oraz witaminy B12, która chroni przed niedokrwistością. Co ważne i warte podkreślenia, śledź jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, tak więc stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnego mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego.
Dobra wiadomość dla wszystkich pań jest taka, że śledzie mimo wysokiej zawartości tłuszczu, są niskokaloryczne i tym samym mogą być spożywane na diecie odchudzającej. 100 gramów ryby to zaledwie 160 kcal. Co ciekawe, spożywanie śledzi wpływa również na zwiększenie produkcji serotoniny zwanej hormonem szczęścia i przyczynia się do poprawy nastroju.
Więcej na temat korzystnego wpływu ryb morskich na nasz organizm, a co za tym idzie również i zdrowie, znajdziesz tutaj: https://optymalnewybory.pl/ryby-morskie-jakie-korzysci-przynosi-ich-spozywanie/.