Inne

Domowe bułki do hot dogów!

bułki do hot dogówKochani dzisiaj chciałabym Wam zaproponować coś innego ale coś bardzo pysznego :)! Zdarza się Wam przyrządzać w domu hamburgery, hot dogi czy np. kebab? W moim domu nie jest to codzienność ale staram się urozmaicać nasze menu dlatego raz na jakiś czas przyrządzam domowe, zdrowe danie typu 'fast food’. Na początku korzystałam z gotowego pieczywa, które można dostać w każdym większym markecie jednak ostatnio stwierdziłam, że to chyba nie jest dobre rozwiązanie, ponieważ w takim pieczywie jest mnóstwo spulchniaczy i konserwantów. Poszukałam więc w internecie dobrych przepisów na własne wypieki i bardzo się zdziwiłam, ponieważ pieczenie wcale nie jest trudne! Na pierwszy ogień poszły bułki do hot dogów, które wyszły niesamowicie! Zapraszam do wspólnego pieczenia ;).

Czas przygotowania: 40 minut + czas wyrastania i pieczenia

Składniki:

Zaczyn:

  • Świeże drożdże – 10 dag
  • Mąka pszenna 650 – 340g
  • Mleko – 340 ml

Ciasto:

  • Zaczyn
  • Mąka pszenna 650 – 215g
  • Sól morska – 1 łyżeczka
  • Miód płynny – 45g
  • 2 żółtka
  • Olej z pestek winogron – 5 łyżek stołowych
  • Mak

Przygotowanie:

Na wstępnie musimy zrobić zaczyn czyli łączymy kilka łyżeczek letniego mleka z drożdżami i mieszamy czekając aż drożdże się rozpuszczą. Następnie należy dodać resztę mleka i przesianą przez sitko mąkę. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczyn trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Gotowy zaczyn łączymy z pszenną mąką, solą i miodem. Dodajemy także żółtka i olej z pestek winogron po czym zabieramy się za wyrabianie ciasta. Wyrobione ciasto odstawiamy aż wyrośnie (ok. 3 godzin) aż w końcu lepimy bułeczki. Wierzch bułek smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy makiem. Bułeczki do hot dogów pieczemy około 16 minut w 200 stopniach.

Uwagi:

Pamiętajcie aby bardzo dobrze wyrobić ciasto! Dzięki temu bułeczki będą puchate.

Smacznego :).

 

Dodaj komentarz