Lubicie chipsy? Pewnie będzie ciężko Wam uwierzyć ale ja… uwielbiam! Tak, przyznaję się bez bicia 😉 – chipsy to chyba jedyna mało zdrowa przekąska, która zawładnęła moim sercem i żołądkiem ;). Poza chipsami również bardzo lubię frytki, a tym bardziej w połączeniu z pyszną smażoną rybką. W mojej rodzinie jest zwyczaj, że zamiast frytek, rybkę serwujemy z chipsami! Frytki to raczej rzadkość ale czasami zdarza się i taki obiad ;). Prawdopodobnie moja miłość do chipsów wzięła się właśnie z mojego rodzinnego domu. Mój tato uwielbia chipsy w każdej postaci – podobnie moja mama. Osobiście staram się nie kupować chipsów, ponieważ wiem, że te ze sklepu są niezdrowe i tłuste ale to nie oznacza, że ich nie jemy. Raz na jakiś czas smażę rybkę na patelni i serwuję ją z własnoręcznie zrobionymi chipsami i właśnie dzisiaj chciałabym podać Wam przepis na domowe chipsy :). Gwarantuję, że smakują tak samo albo i lepiej niż chipsy ze sklepowej półki! Są chrupiące, rumiano złote i bajecznie smaczne. Do dzieła kochani :).
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Ziemniaki – około 2 kilogramów
- Olej z pestek winogron do smażenia
- Sól morska
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki, a następnie porządnie płuczemy aby wypłukać skrobię. Następnie kroimy ziemniaki na cienkie plasterki i układamy obok siebie na ręczniku papierowym. Odciskamy plasterki na ręczniku i wkładamy do miski. Na dużej patelni mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy porcjami plasterki ziemniaków. Usmażone chipsy wrzucamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym i solimy. Serwujemy ze smażoną lub pieczoną rybką :)!
Uwagi:
Chipsy możecie również upiec w piekarniku.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: marinecorpsnomads.com