Inne

Domowe nuggetsy

Pretzel_crusted_chicken_with_spicy_mustard_dipping_sauce-skZgodnie z obietnicą, podam Wam dzisiaj doskonały przepis na domowe nuggetsy :). Jak już wspominałam w poprzednim poście, moje domowe nuggetsy powstały na specjalną prośbę mojej małej córeczki, która zachwyciła się nimi podczas swojej wizyty w popularnym fast foodzie. Zależało mi aby znaleźć przepis, który zachwyci córkę aby nie chciała ponownie jechać do knajpy z fast foodami i ku mojemu zaskoczeniu – udało się :). Skoro moje małe dziecko powiedziało, że moje nuggetsy są lepsze od tych z 'Maca’ to z pewnością Wam też posmakują. W sieci znalazłam bardzo fajny przepis dlatego zachęcam do wypróbowania.

Czas przygotowania/gotowania: 25 minut

Składniki:

  • Polędwiczki z kurczaka – trzy średnie sztuki
  • Precelki – dwa kubeczki
  • Starty parmezan – ½ kubeczka
  • Olej z pestek winogron
  • Jajka – dwie sztuki
  • Mąka – ½ kubeczka
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól morska

Przygotowanie:

Polędwiczki z kurczaka kroimy na średnie kawałki i odstawiamy na bok. Do miksera wrzucamy precelki oraz straty parmezan. Mielimy wszystko aby uzyskać panierkę. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól, świeżo zmielony czarny pieprze i mieszamy. Kawałki kurczaka wkładamy do mąki, następnie do jajek, a na koniec do panierki. Smażymy kawałki kurczaka na oleju z pestek winogron. Serwujemy z domowym sosem pomidorowym lub innym śmietanowym.

Uwagi:

Uważajcie aby miksując precelki nie przesadzić. Dobrze aby zostały mniejsze – nie sproszkowane kawałki, które będzie się smacznie rozgryzać.

Chętnym polecam dodać odrobinę ostrej papryki.

Smacznego :).

Źródło zdjęć: sheknows.com

Dodaj komentarz