Zgodnie z obietnicą, podam Wam dzisiaj doskonały przepis na domowe nuggetsy :). Jak już wspominałam w poprzednim poście, moje domowe nuggetsy powstały na specjalną prośbę mojej małej córeczki, która zachwyciła się nimi podczas swojej wizyty w popularnym fast foodzie. Zależało mi aby znaleźć przepis, który zachwyci córkę aby nie chciała ponownie jechać do knajpy z fast foodami i ku mojemu zaskoczeniu – udało się :). Skoro moje małe dziecko powiedziało, że moje nuggetsy są lepsze od tych z 'Maca’ to z pewnością Wam też posmakują. W sieci znalazłam bardzo fajny przepis dlatego zachęcam do wypróbowania.
Czas przygotowania/gotowania: 25 minut
Składniki:
- Polędwiczki z kurczaka – trzy średnie sztuki
- Precelki – dwa kubeczki
- Starty parmezan – ½ kubeczka
- Olej z pestek winogron
- Jajka – dwie sztuki
- Mąka – ½ kubeczka
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól morska
Przygotowanie:
Polędwiczki z kurczaka kroimy na średnie kawałki i odstawiamy na bok. Do miksera wrzucamy precelki oraz straty parmezan. Mielimy wszystko aby uzyskać panierkę. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól, świeżo zmielony czarny pieprze i mieszamy. Kawałki kurczaka wkładamy do mąki, następnie do jajek, a na koniec do panierki. Smażymy kawałki kurczaka na oleju z pestek winogron. Serwujemy z domowym sosem pomidorowym lub innym śmietanowym.
Uwagi:
Uważajcie aby miksując precelki nie przesadzić. Dobrze aby zostały mniejsze – nie sproszkowane kawałki, które będzie się smacznie rozgryzać.
Chętnym polecam dodać odrobinę ostrej papryki.
Smacznego :).
Źródło zdjęć: sheknows.com