Inne

Domowy cheeseburger

cheeseburger przepisDzisiaj dopadł mnie kryzys 'mięsny’ czyli naszła mnie nieodparta ochota na kawałek mięska! Zdarza mi się to bardzo rzadko ale jak już zawita to natychmiast lecę do sklepu i kupuje kawałek mięcha ;). Generalnie w naszym domu (jak zapewne większość z Was już wie) jada się ryby ale nie oznacza to, że w ogóle nie jemy mięsa! W typowym polskim domu codziennie jada się mięsko, a rybka ląduje na talerzu standardowo w piątek. U nas jest dokładnie na odwrót. Praktycznie codziennie jemy potrawy rybne, a np. w sobotę jadamy dania mięsne. Ostatnio jednak, mięso znikło z naszego jadłospisu w ogóle ponieważ zrobiło się bardzo ciepło (lato :)!!!), a wówczas nie ma się ochoty na potrawy mięsne. Jednak dzisiaj mój organizm najwidoczniej stwierdził, że to zbyt długo od kiedy miałam w buzi ostatni kęs mięsny więc postanowił powalczyć ;). Za oknem ponad 25 stopni więc nie miałam ochoty na jakieś super długie i wykwintne danie dlatego zdecydowałam się na domowe cheeseburgery. Przepis jest banalnie prosty i chyba nie jest zbyt innowacyjny ale i tak chętnie się nim z Wami podzielę :).

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 40 dag wołowiny
  • Bułki z sezamem – 4 szt.
  • Ser żółty – kilka plasterków
  • Cebula czerwona – 2 szt.
  • Ogórki konserwowe
  • Pomidor
  • Mix sałat
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól morska

Sos:

  • Majonez
  • Musztarda
  • Ketchup
  • Czosnek – 2 ząbki

Przygotowanie:

Wołowinę wkładamy na 10 minut do zamrażalnika. Następnie przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy drobniutko pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę. Mieszamy i przygotowujemy płaskie burgery, które kładziemy na patelnię bez tłuszczu! Smażymy na dosyć dużym ogniu z każdej strony po kilka minut. Bułki wraz z plasterkiem żółtego sera wkładamy do piekarnika i czekamy aż staną się chrupiące, a ser się rozpuści. W tym czasie na patelnię po mięsie kładziemy plasterki pokrojonego pomidora i czerwonej cebulki. Smażymy około pięciu minut. Do miseczki wkładamy dwie stołowe łyżki ketchupu, majonezu i jedną łyżkę musztardy. Przeciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku i dodajemy do sosu. Całość mieszamy i polewamy jedną stronę bułki. Do cheesburgerów wkładamy plasterek pomidora, cebulę, odrobinę sałaty, plasterki ogórków konserwowych oraz mięsko. Wszystko na koniec polewamy sosem!

Uwagi:

Do cheeseburgera możecie włożyć wszystko na co macie ochotę; oliwki, ser feta, szpinak, paprykę itp. itd.

Osoby, które nie mają ochoty na mięsnego cheeseburgera mogą wołowinę zamienić na łososia!

Smacznego :).

Dodaj komentarz