Dzisiaj dopadł mnie kryzys 'mięsny’ czyli naszła mnie nieodparta ochota na kawałek mięska! Zdarza mi się to bardzo rzadko ale jak już zawita to natychmiast lecę do sklepu i kupuje kawałek mięcha ;). Generalnie w naszym domu (jak zapewne większość z Was już wie) jada się ryby ale nie oznacza to, że w ogóle nie jemy mięsa! W typowym polskim domu codziennie jada się mięsko, a rybka ląduje na talerzu standardowo w piątek. U nas jest dokładnie na odwrót. Praktycznie codziennie jemy potrawy rybne, a np. w sobotę jadamy dania mięsne. Ostatnio jednak, mięso znikło z naszego jadłospisu w ogóle ponieważ zrobiło się bardzo ciepło (lato :)!!!), a wówczas nie ma się ochoty na potrawy mięsne. Jednak dzisiaj mój organizm najwidoczniej stwierdził, że to zbyt długo od kiedy miałam w buzi ostatni kęs mięsny więc postanowił powalczyć ;). Za oknem ponad 25 stopni więc nie miałam ochoty na jakieś super długie i wykwintne danie dlatego zdecydowałam się na domowe cheeseburgery. Przepis jest banalnie prosty i chyba nie jest zbyt innowacyjny ale i tak chętnie się nim z Wami podzielę :).
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 40 dag wołowiny
- Bułki z sezamem – 4 szt.
- Ser żółty – kilka plasterków
- Cebula czerwona – 2 szt.
- Ogórki konserwowe
- Pomidor
- Mix sałat
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól morska
Sos:
- Majonez
- Musztarda
- Ketchup
- Czosnek – 2 ząbki
Przygotowanie:
Wołowinę wkładamy na 10 minut do zamrażalnika. Następnie przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dodajemy drobniutko pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę. Mieszamy i przygotowujemy płaskie burgery, które kładziemy na patelnię bez tłuszczu! Smażymy na dosyć dużym ogniu z każdej strony po kilka minut. Bułki wraz z plasterkiem żółtego sera wkładamy do piekarnika i czekamy aż staną się chrupiące, a ser się rozpuści. W tym czasie na patelnię po mięsie kładziemy plasterki pokrojonego pomidora i czerwonej cebulki. Smażymy około pięciu minut. Do miseczki wkładamy dwie stołowe łyżki ketchupu, majonezu i jedną łyżkę musztardy. Przeciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku i dodajemy do sosu. Całość mieszamy i polewamy jedną stronę bułki. Do cheesburgerów wkładamy plasterek pomidora, cebulę, odrobinę sałaty, plasterki ogórków konserwowych oraz mięsko. Wszystko na koniec polewamy sosem!
Uwagi:
Do cheeseburgera możecie włożyć wszystko na co macie ochotę; oliwki, ser feta, szpinak, paprykę itp. itd.
Osoby, które nie mają ochoty na mięsnego cheeseburgera mogą wołowinę zamienić na łososia!
Smacznego :).