Kochani święta już niedługo więc dzisiaj podam Wam przepis na pysznego dorsza po… włosku :)! Ja co roku staram się w jakiś sposób zmieniać menu Wielkanocne i w tym roku padło właśnie na dorsza. Przepis mam od mojej mamy, która ma we Włoszech koleżankę, którą odwiedza raz na dwa lata i zazwyczaj wraca z zeszytem przepełnionym nowymi przepisami. Tak też było tym razem. Mama właśnie wróciła z tygodniowego pobytu i podała mi kilka nowych pysznych przepisów ;). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Filety z dorsza – cztery sztuki
- Masło – 25g
- Bułka tarta – 50g
- Orzechy włoskie – 25g
- Cytryny – dwie sztuki
- Świeży rozmaryn – dwie łyżki
- Natka pietruszki – dwie łyżki
- Czosnek – 2 ząbki
- Strączek czerwonej chilli
- Olej z pestek winogron
- Liście sałaty do podania
- Sól morska
Przygotowanie:
Cytryny myjemy, wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą, orzechy włoskie oraz sok i skórkę z jednej cytryny, a także połowę natkę pietruszki i rozmarynu. Filety z dorsza opłukujemy, osuszamy, polewamy przygotowanym sosem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dorsza pieczemy w 200 stopniach przez około pół godziny. Pozostałą część pietruszki, rozmarynu wrzucamy do miseczki. Dodajemy pokrojony w kostkę strączek chilli, rozgnieciony przez praskę czosnek oraz sok i skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy, a następnie wlewamy olej z pestek winogron i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowanym dressingiem zalewamy upieczonego dorsza i serwujemy na liściach sałaty.
Uwagi:
Jeżeli macie możliwość polecam zamienić olej z pestek winogron na olej z orzechów włoskich!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: highlinerfoodservice.com