Tym razem zapraszam wszystkich na pyszny dodatek do pieczonej ryby. Ostatnimi czasy poszukuję zastępstwa dla ziemniaków w daniu głównym, które idealnie skomponuje się z pieczonym łososiem 😉 lub inną ulubioną rybą. W taki właśnie sposób udało mi się trafić na genialny przepis na fasolę z czosnkiem, miodem i natką świeżej pietruszki. Przepis udało mi się znaleźć w książce, w której się zakochałam i nieźle ją 'męczę’ przez ostatnie tygodnie ;). Zatem zapraszam do wspólnego gotowania!
Czas przygotowania: 30 minut + namaczanie fasoli przez noc
Składniki:
- Fasola Jaś – około 250 g
- Czosnek – trzy ząbki
- Pęczek natki pietruszki
- Miód jasny – łyżka stołowa
- Masło klarowane – stołowa łyżka
- Listek laurowy – dwie sztuki
- Ziarenka ziela angielskiego – dwie sztuki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Fasolę Jaś należy najpierw porządnie opłukać, a następnie wrzucić do dużego i wysokiego garnka. Zalewamy zimną wodą tak aby cała fasola była przykryta i odstawiamy na całą noc. Po nocy odcedzamy fasolę i gotujemy w nowej wodzie. Do fasoli wrzucamy dwa ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe. Gotujemy fasolę do momentu aż będzie miękka ale jednocześnie jędrna! Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Chwilkę podsmażamy, a następnie dodajemy ugotowaną i odcedzoną fasolę. Mieszamy fasolę z czosnkiem, ściągamy patelnię z ognia i dodajemy miód, sól morską, świeżo zmielony czarny pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i serwujemy z pieczonym łososiem
Uwagi:
Pamiętajcie, że gotujemy fasolę bez przykrycia przez pierwsze 20 minut. Pozwoli Wam to na usuwanie piany, która będzie się zbierała na wierzchu fasoli.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: truetastehunters.blogspot.com