Inne

Fish tacos

Mam nadzieję, że mój ostatni wpis narobił Wam apetytu na więcej ;)?! Dokładnie to było moim celem bo dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na pyszne rybne tacos! Moja propozycja jest przede wszystkim niesamowicie pyszna ale także dietetyczna i zdrowa. Mój mąż był wczoraj w siódmym niebie i powiedział, że może jadać moje fish tacos już codziennie! Przyznaję, że mi także smakowało więc pewnie zdarzy mi się przyrządzić rybne tacos jeszcze kilka razy w najbliższym miesiącu tym bardziej, że przyrządzenie nie zajmuje więcej niż 20 minut :)! Zresztą spróbujcie sami.

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Filet białej ryby – duży
  • Słodka papryka, przyprawa – 1 ½ łyżeczki
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Suszone oregano – 1 łyżeczka
  • Suszona cebula – 1 łyżeczka
  • Kumin – ½ łyżeczki
  • Sól morska – ½ łyżeczki
  • Brązowy cukier – ½ łyżeczki
  • Pieprz cayenne – ¼ łyżeczki
  • Olej z pestek winogron – 2 łyżki stołowe
  • Tortilla – 12 placków

Sałatka Coleslaw:

  • Kapusta czerwona – ½ główki
  • Kapusta zielona – ¼ główki
  • Cebula mała
  • Świeża kolendra – ½ filiżanki
  • Cytryna lub limonka

Sos:

  • Śmietana gęsta – ½ filiżanki
  • Awokado miękkie
  • Świeża kolendra – ½ filiżanki
  • Sok z jednej cytryny lub limonki
  • Papryczka jalapeno – 1 sztuka
  • Sól morska

Przygotowanie:

W małej miseczce łączymy przeciśnięty przez praskę czosnek ze słodką papryką, oregano, suszoną cebulą, kuminem, solą morską, brązowym cukrem i pieprzem cayenne. Wlewamy odrobinę oleju z pestek winogron i wszystko dobrze mieszamy. Opłukany i osuszony filet kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w naszej marynacie i odstawiamy. W tym czasie łączymy wszystkie składniki na sos i miksujemy w blenderze. Do dużej miski wrzucamy drobno posiekaną kapustę i mieszamy z pozostałymi składnikami na surówkę Coleslaw. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy po kilka minut kawałki ryby. Na tej samej patelni podgrzewamy placki tortilli na które później układamy kawałki ryby z sałatką, którą polewamy sosem.

Uwagi:

Śmietanę do sosu możecie zastąpić jogurtem!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: hostthetoast.com