Zastanawialiście się kiedyś na zakupem pieca do pizzy? Ja owszem ;). Nie ma to jak własnoręcznie przygotowana pizza w zaciszu domowym. Cienkie, chrupiące ciasto i dowolnie wybrane składniki. Pychota, która zniknie z piekarnika w mgnieniu oka! No właśnie, ja piekę pizzę w piekarniku, a Wy? Jakiś czas temu zakupiłam sobie specjalny kamień, na którym układa się i piecze pizzę. Pozwala on na dużo szybsze upieczenie placka gdyż kamień oddaje ciepło. Dzięki niemu pizza jest delikatna i nieziemsko chrupiąca. Taki kamień nie jest drogi i doskonale się sprawdza tak więc polecam każdemu :). Ostatnio odwiedziliśmy z mężem i dziećmi naszych znajomych. Mieszkają na wsi i mają piękny duży dom. Ledwo przekroczyliśmy próg, a nasze nosy zaciągnęły nas do kuchni. Znajoma przyrządziła specjalnie dla nas pizzę! Jedna z owocami morza ;), a druga cztery sery z salami dla dzieciaków. Kiedy weszłam do kuchni od razu moją uwagę przyciągnął piec do pizzy. Joasia bardzo go zachwala podczas naszej ostatniej rozmowy telefonicznej. Ja nie byłam do końca przekonana, że taki piec do pizzy to aż taka różnica. Mój kamień jest mniejszy, dużo tańszy i także doskonale się sprawdza. Zdanie zmieniłam po pierwszym kęsie. Nie wiem o co chodzi dokładnie? Czy o talent kulinarny Asi, czy o przepis czy właśnie o ten piec do pizzy ale byłam w szoku! Pizza była NIESAMOWITA!!! Joasia jednoznacznie stwierdziła (co poparł jej mąż), że to zasługa pieca bo przepis od lat ten sam, podobnie zresztą jak sposób wykonania. Przyznam, że po powrocie do domu zaczęłam przeglądać internet w poszukiwaniu takiego pieca. Oczywiście mąż szybko ostudził mój zapał (i niestety ma rację) ponieważ nawet gdyby kosztował on grosze, najzwyczajniej w świecie nie mamy na niego miejsca! Nie pozostało mi nic innego jak pooglądać sobie strony i zapisać je w folderze 'marzenia’ ;).
— Inne —
Genialny piec do pizzy
10 listopada 2013