Inne

Gołąbki z pysznym i soczystym dorszem z ryżem

golabki-zapiekane-02-full-750x750Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań z czasów dzieciństwa. Pamiętam jak moja babcia uczyła mnie jak zawijać gołąbki aby się nie rozpadły podczas gotowania. Oczywiście nie byłoby w babcinych gołąbkach nic nadzwyczajnego gdyby nie fakt, że były to gołąbki… rybne! Tak kochani, w moim domu babcia i mama gotowały również gołąbki z rybką. Pyszne, lekkie i bardzo aromatyczne :). Rybna wersja gołąbków trafiła także do mojego domu i co jakiś czas staram się je przyrządzać. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :)!

Czas przygotowania/gotowania: 55 minut

Składniki:

  • Filet z dorsza – średniej wielkości
  • Kapusta włoska
  • Biały ryż – około 200 g
  • Por – ½ sztuki
  • Sól morska
  • Jajko
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Słoninka – malutki kawałek
  • Olej z pestek winogron
  • Bulion warzywny – około 1 litr

Przygotowanie:

Filet z dorsza myjemy pod zimną wodą, a następnie dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym. Rybkę mielimy w maszynce do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy także kawałek słoninki. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowany dodajemy do ryby i wbijamy jajko. Farsz przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy aby uzyskać jednolitą masę i lepimy średniej wielkości podłużne ruloniki. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy nasze rybne kotleciki po dwie minuty z każdej strony. Liście kapusty włoskiej należy sparzyć wrzątkiem i rozłożyć na dużej desce. Na każdy liść kładziemy podsmażony rybny rulonik i zawijamy. Zawinięte gołąbki wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem warzywnym i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach.

Uwagi:

Chętni mogą dodać do buliony warzywnego koncentrat pomidorowy i puszkę pokrojonych pomidorków dzięki czemu uzyskacie gołąbki w sosie pomidorowym.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: foodmag.pl

Dodaj komentarz