Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań z czasów dzieciństwa. Pamiętam jak moja babcia uczyła mnie jak zawijać gołąbki aby się nie rozpadły podczas gotowania. Oczywiście nie byłoby w babcinych gołąbkach nic nadzwyczajnego gdyby nie fakt, że były to gołąbki… rybne! Tak kochani, w moim domu babcia i mama gotowały również gołąbki z rybką. Pyszne, lekkie i bardzo aromatyczne :). Rybna wersja gołąbków trafiła także do mojego domu i co jakiś czas staram się je przyrządzać. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :)!
Czas przygotowania/gotowania: 55 minut
Składniki:
- Filet z dorsza – średniej wielkości
- Kapusta włoska
- Biały ryż – około 200 g
- Por – ½ sztuki
- Sól morska
- Jajko
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Słoninka – malutki kawałek
- Olej z pestek winogron
- Bulion warzywny – około 1 litr
Przygotowanie:
Filet z dorsza myjemy pod zimną wodą, a następnie dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym. Rybkę mielimy w maszynce do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy także kawałek słoninki. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowany dodajemy do ryby i wbijamy jajko. Farsz przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy aby uzyskać jednolitą masę i lepimy średniej wielkości podłużne ruloniki. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy nasze rybne kotleciki po dwie minuty z każdej strony. Liście kapusty włoskiej należy sparzyć wrzątkiem i rozłożyć na dużej desce. Na każdy liść kładziemy podsmażony rybny rulonik i zawijamy. Zawinięte gołąbki wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem warzywnym i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
Chętni mogą dodać do buliony warzywnego koncentrat pomidorowy i puszkę pokrojonych pomidorków dzięki czemu uzyskacie gołąbki w sosie pomidorowym.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: foodmag.pl