Niezbędny sprzęt dla gastronomii domowej? Oczywiście jeden, niezastąpiony garnek do gotowania na parze. Nie wiem czy wiecie ale gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków! Dania zachowują swoje cenne witaminy, są niskokaloryczne no i są baaaardzo smaczne. Słyszałam od wielu osób, że gotowanie w garnku na parze jest może i zdrowe ale dania przyrządzone w ten sposób są totalnie nie smaczne. Też macie takie zdanie? Jeżeli tak to muszę się z Wami nie zgodzić. Przede wszystkim gotowanie na parze nie wyklucza używania przypraw czy np. marynat. Uważam, że gotowanie na parze samo w sobie jest już bardzo zdrowe więc używanie soli bardzo tu nie zaszkodzi. Zresztą sól jest nam także potrzebna, a dodatkowo wydobywa z potrawy jej smak. No właśnie, jakie są zalety gotowania na parze oraz czy w ogóle są jakieś minusy? Dzięki parowarom nasze potrawy zatrzymują nawet o 50% więcej witamin i składników mineralnych! Gotowanie warzyw w wodzie w zwykłym garnku jest niekorzystne, ponieważ wysoka temperatura zabija witaminy i składniki mineralne. Dodatkowo zachowane witaminy przedostają się do wody, którą na koniec gotowania po prostu wylewamy. Gotowanie na parze nie wymaga używania soli oraz tłuszczu. Oczywiście jeżeli mamy ochotę dodać do potraw sól lub oliwę, możemy to zrobić. Wszystko zależy od naszych upodobań. Gotowanie w parowarze jest również szybsze, a przygotowane dania są bardzo soczyste i delikatne. Różnica w przyrządzonej w ten sposób piersi z kurczaka jest niesamowita! Mój synek nie przepada za piersią z kurczaka z piekarnika, ponieważ jest dla niego za sucha. Przyrządzona w dokładnie ten sam sposób ale w parowarze jest tak soczysta, że moje dziecko stwierdziło, że to chyba nie jest ten sam kurczak ;)! Przyznaję, że synek ma rację! Polecam wypróbować przepis na pyszną i soczysty filet z kurczaka, który podam Wam w następnym poście. Kolejnym plusem gotowania na parze jest oszczędność czasu, wody i miejsca ;). Wszystko gotujemy w jednym garnku, który jest prosty w użytkowaniu oraz myciu. Na koniec mogę jedynie dodać, że gotowanie na parze jest dietetyczne dlatego polecam wszystkim tym, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Czy są jakieś minusy, wady? Chyba jednym minusem jest to, że nie wszystko możemy przygotować w takim garnku ;).
— Inne —
Gotowanie na parze
1 maja 2014