Inne

Grillowane ziemniaki z wędzonym łososiem

baked-potatoes-on-the-grillMamy już końcówkę kwietnia, a w związku z tym sezon grillowym tuż za rogiem! Bardzo się z tego powodu cieszę bo uwielbiam wszystko co trafia na talerz prosto z grilla ;). Osoby, które mieszkają w bloku i nie mają ogródka mogą poratować się… balkonem. My mamy na szczęście dosyć duży balkon i w związku z tym sporo miejsca na ustawienie grilla, stolika i kanap. Jak tylko temperatura za oknem jest na tyle sprzyjająca aby przyrządzić coś na grillu, natychmiast lądujemy na balkonie ;). Dzisiaj chciałabym podać Wam genialny i bardzo prosty przepis na pyszne grillowane ziemniaczki z wędzonym łososiem i sosem koperkowo czosnkowym! Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 55 minut

Składniki:

  • Ziemniaki – kilka sztuk
  • Wędzony łosoś w plastrach – jedno opakowanie
  • Żółty ser – około 200 g
  • Pęczek szczypiorku
  • Czerwona papryka – sztuka
  • Czosnek do ziemniaków – dwa ząbki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Sos koperkowo czosnkowy:
  • Jogurt bałkański – opakowanie
  • Świeży koperek – pęczek
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Sól morska

Przygotowanie:

Zaczynamy od sosu. Koperek myjemy, drobno kroimy i łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jogurtem. Przyprawiamy, dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki. Ziemniaki dobrze myjemy, a następnie osuszamy i nacieramy olejem z pestek winogron i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ziemniaki, pojedynczo zawijamy w folię aluminiową i grillujemy około 40 minut. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Czosnek (ząbek) obieramy i przeciskamy przez praskę, a wędzonego łososia kroimy w kostkę. Podobnie z częścią żółtego sera. Upieczone ziemniaki kroimy na pół i wydrążamy środek tak aby został gruby brzeg. Wszystkie składniki do farszu dobrze mieszamy, przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie posypujemy startym serem. Ziemniaki układamy na aluminiową tackę i zapiekamy do momentu rozpuszczenia sera. Serwujemy z sosem koperkowo czosnkowym i dekorujemy kawałkami czerwonej papryki.

Uwagi:

Żółty ser możecie zamienić na mozarellę!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: jansrecipes.com

Dodaj komentarz