Pewnie większość z Was pomyśli sobie, że bakłażany mnie ostatnio chyba prześladują bo dzisiaj znowu będzie o bakłażanach ;)! Jednak tym razem już nie sam tekst czy wskazówki, a prosty i wyjątkowo smaczny przepis. Oczywiście nie zapomniałam, że mój blog jest głównie poświęcony rybkom dlatego moja dzisiejsza propozycja będzie wzbogacona o… łososia :). Dzisiaj zaproponuję Wam przyrządzenie rewelacyjnej przekąski na przyjęcie urodzinowe, sylwestra lub też przy innej okazji. Miałam okazję wypróbować ten przepis już wielokrotnie i za każdym razem sukces! Przystawkę tą można przygotować zarówno z łososiem jak i bez dlatego to Wam pozostawiam decyzję. Oczywiście chyba nie muszę wspominać w jakiej wersji przystawka jest lepsza ;). Na koniec jedynie mogę dodać, że ponoć jest to przepis kuchni włoskiej! Tak więc zapraszam do wspólnego wykonania!
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Bakłażan – 2 sztuki
- Plastry wędzonego łososia
- Duża cebula
- Anchois – 10g
- Czosnek – 4 ząbki
- Sok z ½ cytryny
- Papryczka chilli
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
- Pieczywo na grzanki
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy i nacinamy miąższ. Skrapiamy olejem z pestek winogron, a także przyprawiamy solą morską i świeżo zmielony czarnym pieprzem. Tak przygotowane bakłażany pieczemy w 200 stopniach przez 35 minut. W tym czasie obieramy cebulę, drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej z pestek winogron. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli. Wszystko ładnie przysmażamy i ściągamy z ognia. Upieczone bakłażany obieramy ze skórki, kroimy, miksujemy w blenderze i wrzucamy na patelnię do chilli z cebulą i czosnkiem. Dodajemy także drobno pokrojonego łososia, anchois oraz sok z cytryny. Tak przygotowany farsz kładziemy na chrupiące grzaneczki!
Uwagi:
Zanim zaczniemy piec bakłażany pamiętajmy aby je wcześniej odpowiednio przygotować (post z dn. 10.08.2014).
Smacznego :).