Inne

Grzanki ze świeżymi grzybami, łososiem i czosnkiem

Mushrooms-on-toast-V2l-98ee4fed-5fd9-4b86-931f-8acffdc03d1c-0-1400x919Mamy jeszcze lipiec, a mi zamarzyły się pyszne grzanki z… grzybkami. Uwielbiam grzyby i już nie mogę się doczekać jesieni ;). Co roku wyjeżdżam z mężem na grzybobranie. Możemy godzinami chodzić po lesie w poszukiwaniu pięknych i dorodnych prawdziwków, koźlaków i pysznych maślaczków. Niestety w domu została mi tylko garstka suszonych grzybów dlatego muszę je oszczędzać i do tostów postanowiłam użyć smacznych, świeżych pieczarek oraz boczniaków :). Moje dzieci uwielbiają tak przyrządzone grzanki i gdyby nie ja pewnie byłyby w stanie zjeść kilkanaście tostów! Oczywiście moja wersja jest bogatsza o rybkę czyli grzanki z grzybkami, czosnkiem i pysznym wędzonym łososiem.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Grzyby – pieczarki, boczniaki 350 g
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Margaryna – 75 g
  • Bułka paryska
  • Natka świeżej pietruszki
  • Ser żółty do posypania – opcjonalnie

Przygotowanie:

Na patelnię wrzucamy margarynę i czekamy aż się rozpuści. W tym czasie myjemy grzyby, osuszamy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy pokrojone grzyby na patelnię i smażymy przez jakieś sześć minut często mieszając. Bułkę paryską kroimy na średniej grubości kromki i skrapiamy olejem z pestek winogron. Tak przygotowane pieczywo wkładamy do rozgrzanego opiekacza lub piekarnika i opiekamy z dwóch stron po trzy minuty. Na pieczywie układamy po plasterku łososia. Do gotowego grzybowego farszu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i nakładamy na przygotowane i ciepłe kromki bułki paryskiej.

Uwagi:

Do farszu możecie dać ulubione świeże lub suszone grzybki.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: realfood.tesco.com

Dodaj komentarz