Mamy jeszcze lipiec, a mi zamarzyły się pyszne grzanki z… grzybkami. Uwielbiam grzyby i już nie mogę się doczekać jesieni ;). Co roku wyjeżdżam z mężem na grzybobranie. Możemy godzinami chodzić po lesie w poszukiwaniu pięknych i dorodnych prawdziwków, koźlaków i pysznych maślaczków. Niestety w domu została mi tylko garstka suszonych grzybów dlatego muszę je oszczędzać i do tostów postanowiłam użyć smacznych, świeżych pieczarek oraz boczniaków :). Moje dzieci uwielbiają tak przyrządzone grzanki i gdyby nie ja pewnie byłyby w stanie zjeść kilkanaście tostów! Oczywiście moja wersja jest bogatsza o rybkę czyli grzanki z grzybkami, czosnkiem i pysznym wędzonym łososiem.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Grzyby – pieczarki, boczniaki 350 g
- Czosnek – dwa ząbki
- Margaryna – 75 g
- Bułka paryska
- Natka świeżej pietruszki
- Ser żółty do posypania – opcjonalnie
Przygotowanie:
Na patelnię wrzucamy margarynę i czekamy aż się rozpuści. W tym czasie myjemy grzyby, osuszamy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy pokrojone grzyby na patelnię i smażymy przez jakieś sześć minut często mieszając. Bułkę paryską kroimy na średniej grubości kromki i skrapiamy olejem z pestek winogron. Tak przygotowane pieczywo wkładamy do rozgrzanego opiekacza lub piekarnika i opiekamy z dwóch stron po trzy minuty. Na pieczywie układamy po plasterku łososia. Do gotowego grzybowego farszu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i nakładamy na przygotowane i ciepłe kromki bułki paryskiej.
Uwagi:
Do farszu możecie dać ulubione świeże lub suszone grzybki.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: realfood.tesco.com