Szukacie pomysłu na pyszną, zdrową i szybką przekąskę? Jeżeli tak to koniecznie musicie sprawdzić mój przepis na rewelacyjne roladki z wędzonym łososiem z serem i rukolą! Przepis ten znalazłam przypadkiem przeglądając gazetę i natychmiast się w nim zakochałam :). Roladki łososiowe to świetne rozwiązanie na wszelkiego rodzaju przyjęcia, imprezy urodzinowe czy kolacje. Polecam jako przekąska przed daniem głównym :). Przygotowanie jest banalnie proste i wyjątkowo szybkie. Zapraszam do przepisu kochani!
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- Opakowanie wędzonego łososia w plastrach
- Pęczek świeżej mięty
- Olej z pestek winogron
- Ser typu Ricotta do farszu
- Rukola
- Czosnek – jeden ząbek
- Cytryna lub limonka
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól morska
Przygotowanie:
Otwieramy paczkę z plastrami wędzonego łososia i układamy na dużej desce. Ser wrzucamy do miseczki i ugniatamy widelcem tak aby uzyskać jednolitą masę. Pęczek świeżej mięty płuczemy pod zimną wodą, osuszamy, a następnie drobno szatkujemy. Do sera dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dwie łyżki stołowe oleju z pestek winogron oraz pociętą świeżą miętę. Farsz do łososiowych roladek przyprawiamy solą morską o raz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze mieszamy. Na plasterkach wędzonego łososia układamy farsz i zawijamy w ruloniki. Na półmisku układamy rukolę, a na niej roladki. Skrapiamy olejem z pestek winogron i serwujemy z ćwiartkami limonki.
Uwagi:
Fani mięsa mogą zamienić wędzonego łososia na np. plastry szynki parmeńskiej.
Do roladek możecie użyć dowolnego – ulubionego sera.
Roladki będą wyglądały jeszcze apetyczniej jeżeli zwiążecie je nitką szczypiorku!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: 123rf.com