Smaki włoskiej kuchni to coś co uwielbiają (chyba ;)?!) wszyscy! Jak już pisałam, miałam to szczęście bo niedawno spędziłam cudowne wakacje w zielonej, słonecznej Toskanii. Napisałam już posta o słynnym owczym serze, popularnym suchym. Czerstwym chlebie bez soli, a dzisiaj przyszła pora na kolejny post o tematyce kulinarnej :).
Włoska PIZZA
Prawdziwa włoska pizza potrafi zwalić z nóg – dosłownie. Niezależnie od tego jak bardzo polscy kucharze starają się stworzyć włoską pizzę, niestety zazwyczaj im to nie wychodzi. Oczywiście znam kilka genialnych miejsc w Polsce gdzie zjemy pyszną włoską pizzę jednak jest kilka minusów, które powodują, że to nie jest 'to’.
- Przede wszystkim jest jedna duża różnica. Niezależnie od tego jak smaczna będzie włoska pizza przygotowana w polskiej knajpce zazwyczaj, kiedy ostygnie robi się miękka, gumowa i ciapowata. We Włoszech pizza jest zawsze – nawet jak ostygnie, twarda!
- Włoskie ciasto na pizzę jest zawsze bardzo cieniutkie. Niezależnie od tego ile i jakie składniki się znajdują na pizzy, ciasto jest zawsze na tyle sztywne i chrupiące, że bez problemu możemy wziąć kawałek pizzy w dłoń i po prostu ją schrupać. Zwróćcie uwagę, że w Polsce to jest praktycznie niemożliwe! Oczywiście mówię o pizzy, która jest na włoskim, cieniutkim cieście. Niestety nie mam wprawy w robieniu włoskiej pizzy więc nie podam Wam przepisu ale jeżeli kiedyś uda mi się stworzyć coś prawie 😉 identycznego – dam Wam znać!
- Rodzai pizzy we Włoszech jest tyle ile jest na nią pomysłów ;). Osobiście uwielbiam włoską pizzę z owocami morza, z rukolą, z cukinią lub z pecorino. Smaczna, soczysta i oczywiście z pyszną, prawdziwą mozzarellą :).
Źródło ikony wpisu: własne