Inne

Jajko sadzone z pieczarkami i łososiem

Crispy-Smoked-Salmon-and-Poached-Egg-Stack-Cafe-Delites-11Dzisiaj chciałabym podać Wam przepis, który sama wymyśliłam :). Z pewnością nie jest to coś ekskluzywnego 😉 ale gwarantuje, że moje danie jest pyszne i do tego bardzo proste! Nie miałam ostatnio czasu na zakupy dlatego byłam zmuszona do przyrządzenia obiadu dla dzieciaków i męża z tego co znalazłam w lodówce. Muszę przyznać, że bardzo lubię takie dni, kiedy zdarza mi się gotować pod wpływem impulsu. Daje mi to dużo radości i energii, ponieważ czasami udaje mi się stworzyć coś pysznego i tak właśnie było dzisiaj :)!

Czas przygotowania/gotowania: 40 minut

Składniki:

  • Pieczarki – około 1 kg
  • Cebulka – dwie średniej wielkości sztuki
  • Jajka – cztery sztuki
  • Filet z łososia – mała sztuka
  • Masło – do smażenia pieczarek
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Młode ziemniaki – dodatek
  • Koperek – dodatek do młodych ziemniaków

Przygotowanie/gotowanie:

Pieczarki myjemy (jeżeli jest taka konieczność), dobrze osuszamy i obieramy. Na patelni rozpuszczamy około 1/3 kostki masła. Obrane pieczarki kroimy na grubsze plasterki i wrzucamy na patelnię. Smażymy na małym ogniu aż pieczarki zaczną się rumienić na piękny złoty kolor. W połowie smażenia dodajemy obraną i drobno pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie myjemy filet z łososia, osuszamy, drobno kroimy i również wrzucamy na patelnię. Wszystko podsmażamy, a następnie wbijamy cztery jajka. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z młodymi ziemniaczkami z wody z koperkiem.

Uwagi:

Polecam mocniej przysmażyć kawałki łososia, tak aby nabrały złotego koloru!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: cafedelites.com

Dodaj komentarz