Inne

Jak długo gotować rybę na parze?

Gotowanie ryby na parze jest szybkie, przyjemne i przede wszystkim zdrowe! Korzystanie z parowaru na szczęście staje się popularniejsze! Dlaczego „na szczęście” i skąd we mnie tyle entuzjazmu? Zapraszam na dzisiejszy wpis, w którym będzie nie tylko o samym gotowaniu na parze, ale też o tym, jakie dania smakują najlepiej, gdy postawimy na zdrowe gotowanie 😉 Zapraszam!

Jak gotować rybę na parze?

Tak naprawdę wystarczy nam duży garnek z metalową wkładką lub garnek i durszlak. Osobiście jestem zwolenniczką gotowania w parowarze (można wtedy z powodzeniem przygotować kilka składników naszego obiadu), ale przecież chodzi o to, żeby dobrze bawić się w kuchni, więc nie ma co się ograniczać! 😉 Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, które sprawią, że będziemy mogli poznać uroki gotowania na parze. Są kombiwary, szybkowary, a nawet piekarniki parowe – dla każdego coś dobrego!

Jeśli decydujecie się na klasyczne gotowanie wody w garnku, pamiętajcie, by zapewnić parze odpowiedni obieg. O co mi chodzi? O to, by gotowane składniki znalazły się nie mniej niż 2,5 centymetra nad wodą, a przykrywka dobrze przylegała do brzegów durszlaka. Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć, możemy spokojnie kłaść naszą rybę.

Jak długo gotować rybę na parze?

Czas gotowania na parze zależy od tego, jaką część ryby chcemy wykorzystać. Jeśli mamy przygotowane pokrojone filety, spokojnie wystarczy 10 minut. Całe płaty lub dzwonki potrzebować będą nawet 20 minut (zwłaszcza te najgrubsze), a cała ryba powinna spędzić w parowarze około 30 minut. To jednak przybliżone wartości. Lepiej czuwać i co jakiś czas sprawdzać, czy nasz obiad nie jest już gotowy.

Ryba gotowana na parze z warzywami

Jakich składników nie może nam zabraknąć?

Ryba gotowana na parze doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami. Ziemniaki, marchewka, zielony groszek, pomidory – w zasadzie nie ma tu żadnych ograniczeń. Ja najczęściej filety podaję z warzywami, które również mogą być gotowane na parze. Mają wtedy więcej składników odżywczych, zawsze znajdę je w swojej kuchni, a i ich przechowywanie nie stanowi problemu (wystarczy odrobina miejsca w lodówce).

Rybę zawsze możemy polać sokiem z cytryny (idealne rozwiązanie do pstrąga!), więc warto mieć też pod ręką świeże cytryny. Doskonale dodaje smaku wyjątkowemu mięsu niemal każdej ryby także czosnek, niektórzy stawiają również na pieczarki, pomidory czy ogórki. Cóż, kuchnie świata są przeróżne! I całe szczęście – możemy swobodnie przebierać w najpopularniejszych daniach i wybrać te przepisy, które będą nam najbardziej odpowiadały. Pamiętaj, że czas gotowania będzie się różnił w zależności od tego, na jakie składniki się zdecydujesz 😉

Ryba gotowana na parze na obiad

Szybki przepis na zdrowy obiad

Choć jestem zwolenniczką kulinarnych eksperymentów, nie byłabym sobą, gdybym nie podała Wam ciekawego przepisu 😉

Dzisiaj postawię na zdrowie, prostotę i kreatywność!

Drukuj
ryba gotowana na parze z warzywami

Ryba gotowana na parze

Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowanie 25 minut
Czas przygotowania 30 minut
Porcje 4

Składniki

  • 4 filety rybne 15 dag
  • cebula
  • czosnek
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 60 gram ryżu
  • pietruszka/koperek

Instrukcje

  1. Zaczynamy od ugotowania ryżu. 15 gram na porcję powinno wystarczyć.

  2. Cebulę i czosnek ścieramy (kolejno - na tartce i prasce).

  3. Mieszamy i dodajemy musztardę oraz sok z cytryny

  4. Powstałym sosem smarujemy filety. Możemy je zrolować, by ładnie prezentowały się na talerzu.

  5. Podajemy z ryżem i warzywami.

  6. Pietruszką lub koperkiem możemy ozdobić nasze danie.

Notatki

Pamiętaj! 

Możesz także zmieszać ryż z powstałą pastą z musztardy i cebuli. Po posmarowaniu filetów spróbuj je zawinąć. Jeśli jednak będzie to niemożliwe, możesz gotować je na parze na płasko 🙂