Inne

Jak doprawić rybę?

I choć w daniach z rybą główną nutą powinien być smak świeżej ryby, to bardzo wiele osób decyduje się na dodatkowe doprawienie całej potrawy. W jaki sposób można doprawić rybę? Na co uważać, aby, mówiąc kolokwialnie, nie przesadzić w trakcie przyprawiania ryb i owoców morza? Kilka porad znajdziecie w tym artykule! Mamy oczywiście świadomość tego, że gusta są różne i każdy może mieć swój własny smak, ale staraliśmy się znaleźć jakieś najbardziej uniwersalne rozwiązania. Zatem – smacznego!

Jak doprawić rybę – zioła

Chyba najpopularniejszym sposobem na przyprawienie ryb i owoców morza jest użycie ziół. Sprawdzi się zarówno w przypadku doprawiania ryby do grillowania, ale także przed usmażeniem czy nawet duszeniem. Co ważne, zioła sprawdzą się zarówno w formie świeżej, jak również suszonej. Nie ma tu znaczenia ich rodzaj. Najpopularniejsze zioła do ryb to oczywiście koperek, który możesz stosować zarówno jako świeży, jak również suszony. A jeżeli połączysz koperek z pieprzem i cytryną, to efekt smakowy będzie po prostu genialny!

Jednak nie sam koper sprawdzi się przy doprawianiu ryb. Równie dobrym pomysłem może być przyprawienie dania za pomocą rozmarynu. Takie zioło pozwoli na wydobycie lekko musztardowego posmaku z mięsa ryby. To świetne połączenie ze wszystkimi rybami tłustymi, jak choćby węgorz czy łosoś.

Co powiesz na majeranek? Perfekcyjnie sprawdza się w przypadku śledzi oraz flądry. Idealnie nadaje się też do takich dań jak choćby raki czy małże.

Inne przyprawy

Chyba najbardziej przydatnymi dodatkami są sól, pieprz oraz sok z cytryny. Te trzy elementy pasują praktycznie do każdej ryby. Z solą jednak trzeba uważać, ponieważ jeżeli przesadzisz z jej ilością, to ryzykujesz, że naturalny smak ryby zostanie po prostu zaburzony. Warto zatem solić tuż przed smażeniem lub pieczeniem. Inaczej, może wytrącić się z ryby zbyt wiele wody.

Co z pieprzem? Również stosujmy go w sposób rozsądny. Perfekcyjnie sprawdzi się biały pieprz, który zapewni odpowiednią delikatność. Podobnie zresztą jak sok z cytryny, który odpowiada za aromat.