Inne

Jak szybko rozmrozić rybę?

To może się zdarzyć nawet najlepszym. Zapominamy o rozmrożeniu ryby na obiad – a to mieliśmy ciężki dzień w pracy, a to dopadło nas zmęczenie, a to po prostu wróciliśmy zbyt późno do domu. Zastanawiasz się, co zrobić, gdy domownicy czekają na obiad, a zaplanowana na ten dzień ryba ciągle jest w zamrażarce? Wbrew pozorom, możesz ją łatwo przygotować do jedzenia. I nie musisz wcale ryzykować, że mięso nagle zacznie się rozpadać. Wystarczy robić to z głową! Co konkretnie musisz wykonać? Przeczytaj dalej!małe ryby

Pierwsza i podstawowa sprawa – w rozmrożeniu ryby pomoże Ci…ciecz. Niech to będzie mleko. Albo woda gazowana. Jedna z tych dwóch cieczy pomoże Ci szybko i łatwo rozmrozić mięso ryby. Po prostu zanurz zamrożone płaty w jednej z tych cieczy i czekaj, aż „puści” lód. Pamiętaj jedynie, aby umieścić rybę w lodówce w trakcie rozmrażania – pozwoli to zapobiec rozwojowi bakterii.

Jak przyspieszyć rozmrażanie ryby?

Gdy już widzisz, że ryba zaczyna odmarzać, możesz łatwo przyspieszyć cały proces. Połóż ją na talerzu i nasyp soli. Ewentualnie możesz też polewać ją wodą – ważne jest, aby nie zmieniać temperatury wody.

A może rozmrażanie w piekarniku?

To całkiem niezły sposób, o ile chcesz rozmrożone mięso potem usmażyć. Zawsze możesz umieścić rybę w piekarniku, stopniowo zwiększając temperaturę. Wraz z nagrzewaniem się piekarnika, lód będzie powoli odtajać.

Jak rozmrozić rybę – czego unikać?

Rozmrażanie ryb nie jest niczym trudnym, ale warto unikać kilku podstawowych błędów. Przede wszystkim, unikaj nagłych zmian temperatur. Mogłoby się wydawać, że oblanie wrzątkiem zamrożonego mięsa przyspieszy cały proces. Cóż – pewnie tak, ale straci ono swoją elastyczność. Jedzenie takiego mięsa nie będzie żadną przyjemnością! ryby rozmrażanie

Po rozmrożeniu ryby zadbaj o to, aby wytrzeć ją do sucha. Idealnie sprawdzi się tu choćby ręcznik papierowy. Jeżeli tego nie zrobisz, to zawsze istnieje ryzyko, że mięso zacznie się zwyczajnie rozpadać.

A jak już rozmrozimy rybę to możemy z niej przygotować pyszny obiad. Zobacz mój przepis na łososia w sosie koperkowym albo na tołpygę w ziołach. Smacznego!