Kochani! Wielkimi krokami zbliża się maj, a maj to miesiąc… szparag!!! W tym roku zima była wyjątkowo łagodna, a i wiosna nas nieźle rozpieszcza więc wcale się nie zdziwiłam, kiedy w markecie na dziale warzywnym, na półce zobaczyłam pęczki zielonych i białych szparag. W głowie natychmiast pojawiła się wizualizacja jak wrzucam je na grilla działkowego ;). Oczywiście rzuciłam się na nie ale niestety jakość tych pęczków skutecznie zniechęciła mnie do zakupu. No właśnie – jakie szparagi powinno się wybierać? Jest jedna zasada. Szparagi nie mogą być zdrętwiałe! Końcówki powinny być sprężyste i zawsze zamoczone w wodzie. Zielone szparagi zazwyczaj wybieramy cienkie. Dlaczego? Otóż zielonych szparag się nie obiera dlatego lepiej wybierać te cieńsze. Będziemy mieli wówczas pewność, że nie będą łykowate. Z kolei białe szparagi możemy wybrać zdecydowanie grubsze ponieważ i tak należy je obrać. Do obierania używamy zwykłego nożyka lub obieraczki – takiej samej jak do ziemniaków czy warzyw. Niezależnie od koloru szparag, zawsze należy odłamać końcówki – nigdy odcinać! W jaki sposób? Szparagi należy delikatnie zgiąć aż końcówka sama się odłamie w odpowiednim miejscu. Tym sposobem będziemy mieli pewność, że nie będziemy musieli się męczyć z gryzieniem łykowatej końcówki! W związku ze zbliżającym się sezonem na szparagi postaram się dodać kilka prostych i ciekawych przepisów :). Możecie zerknąć na świetne przepisy z zeszłego roku! Warto pamiętać, że szparagi są niskokaloryczne, bardzo zdrowe i wyjątkowo smaczne :). Poleca się je w szczególności osobom, które mają problemy z nerkami, ponieważ świetnie je oczyszczają. Uważa się także, że mają zbawienny wpływ na kiepskie libido tak więc kochani pamiętajcie o szparagach w maju ;)!
— Inne —
Jak wybierać szparagi?
30 marca 2014
