Inne

Jak zrobić rybę w zalewie octowej?

Ryba w zalewie octowej to ciekawy sposób na to danie. Tym bardziej, że tak podana ryba sprawdzi się zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Tylko jak przygotować zalewę octową, aby zapewniła odpowiedni smak mięsu ryby? A wreszcie – jak najlepiej przygotować do tego rybę? Dowiecie się z tego artykułu!

Dlaczego warto zrobić rybę w zalewie octowej?

Przede wszystkim – dla smaku. Nie ma co się oszukiwać. Ocet nadaje mięsu ryby specyficznego aromatu, dzięki czemu świetnie sprawdzi się choćby jako zakąska. Mięso staje się kruche i jeszcze bardziej delikatne. Świetnie sprawdzi się więc w połączeniu z sałatkami jarzynowymi czy ziemniaczanymi.

Poza tym, przygotowując rybę w zalewie octowej możemy zapomnieć o żmudnym filetowaniu. Ta substancja potrafi nawet rozpuścić mniejsze ości! Zawsze to mniej roboty w kuchni…

Jaką rybę w zalewie octowej?

Mamy do wyboru naprawdę wiele gatunków. Śledź, makrela, sielawa, karp, pstrąg – a także szereg innych ryb możemy śmiało przygotować w ten sposób. Która sprawdzi się najlepiej? To już kwestia smaku! Warto trochę poeksperymentować.

Przygotowujemy rybę

Do tego potrzebujemy:

  • mięsa ryby (przynajmniej 1 kilogram)
  • soku z cytryny
  • mąki
  • tłuszczu do smażenia
  • soli
  • przyprawy do ryb

Sama zalewa powinna składać się z:

  • co najmniej 0.5 litra wody
  • kilku łyżeczek octu
  • 2 marchewek
  • 2 cebul
  • 1 łyżki cukru
  • 3 liści laurowych
  • ziela angielskiego i pieprzu (najwyżej kilka ziaren)

Jak to przygotować?

Dzielimy mięso ryby na mniejsze kawałki. Następnie, nasypujemy przyprawę do ryb. Zawsze możemy dodatkowo wziąć kilka jajek – te można rozbić i potem moczyć w nich ryby. Tak przygotowane mięso obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.

Przez kilka minut gotujemy w jednym garnku sól, cukier, wodę i ocet. Po ugotowaniu ustawiamy do momentu aż wystygnie. Do tego dorzucamy grubo pokrojone kawałki cebuli.

Otwieramy następnie słoik. Oddzielnie wkładamy do niego rybę, oddzielnie cebule. Pamiętajmy, aby zostawić trochę przestrzeni pomiędzy wieczkiem – ryba w zalewie zacznie pęcznieć. Słoik odstawiamy do suchego i chłodnego miejsca.  Trzymamy tam przez co najmniej 24 godziny – choć najlepiej przez 48 godzin.