Inne

Jakie wino do ryby?

Jak połączyć ryby i wino w taki sposób, by stanowiły jedność pod względem smaku? Wbrew pozorom, wcale nie jest to takie łatwe. Bo zasada głosząca, że białe wino dobieramy do ryb, a czerwone do mięs jest już nieco przestarzała, a na pewno niewystarczająca, jeśli chcemy oczarować swoich gości, drugą połówkę albo swoje własne kubki smakowe 😉

W wielu przypadkach zasada „białe do białego, czerwone do czerwonego” na pewno się sprawdzi. Nie jest to jednak jedyna możliwość ani też najlepszy wybór w każdej sytuacji. Odpowiedź na pytanie „jakie wino do ryby” wcale nie jest taka oczywista! Na co zwrócić uwagę, wybierając wino do obiadu z rybą w roli gównej? Zapraszam do lektury!:)

łosoś z winem

Ryba i wino – to nie takie proste!

Zasada doboru wina do mięsa według koloru bardzo zubaża menu i ja ze swoją kulinarną ciekawością nie mogłam się na to godzić! No bo jak – ciągle białe wino do obiadu? A co z łososiem, który jest różowy? Czy to niego tylko różowe wino?

Zarówno świat wina, jak i ryb, to wielka kulinarna podróż, a gdy chcemy je łączyć, udanych kombinacji jest naprawdę mnóstwo. Wcale nie musisz dobierać wina do ryby, bazując wyłącznie na kolorze mięsa! Wchodzą tu też inne czynniki, m.in.:

  • rodzaj ryby – jej struktura, tłustość i intentywność smaku,
  • metoda przyrządzenia ryby,
  • dodatki, z którymi ją podajesz.

Rodzaj ryby a dobór wina do obiadu

Tu przede wszystkim chodzi o rodzaj mięsa. Najważniejsza jest jego struktura. Jeśli na Waszym talerzu znajdzie się np. dorada, a więc ryba, której mięso jest niezwykle delikatne, dobierzcie do niej takie samo wino – lekkie i subtelne w smaku. Do łososia, czy tuńczyka, czyli ryby tłustej, lepsze będzie ciężkie wino, wytrawne, o mocnym smaku, którego nie przytłoczy główne danie. Chodzi o to, aby zharmonizować wino i rybę, tak aby żadne się nie wybijało, lecz żeby wzajemnie podkreślały swoje nuty smakowe.

Dobierz wino do sposobu przyrządzenia ryby

Ważny jest również sposób, w jaki ryba została przyrządzona. Ryba surowa to świetna okazja do podania wina, które jest kwaśne. Do duszonej lub gotowanej ryby najlepsze będzie wino półwytrawne, a smażona, pieczona lub grillowana najlepiej smakuje z winem wytrawnym. I to jest tu najważniejsze – kolor trunku nie ma aż takiego znaczenia 😉

wino do ryby

Osobiście, nie jestem przekonana do wina różowego i półsłodkiego. Choć w tym przypadku możemy sugerować się dodatkami do ryby, a nie samą rybą (czyli dobieramy alkohol do dodatków). Jeśli lubimy dużo cytryny, to dodatkowo podkreślmy jej smak, wybierając kwaśne wino. Taka prosta zasada, która może nadać naszej kulinarnej przygodzie zupełnie innego wymiaru 😉

Zasady są ważne, ale…

Pamiętajmy, że łączenie ryb/owoców morza z winem ma nam przede wszystkim dawać przyjemność. Dlatego warto po prostu eksperymentować. Próbujmy sami, łączmy smaki i wymyślajmy kolejne połączenia. A nuż trafimy na coś, co rzeczywiście nam posmakuje! Zasady, choć przydatne dla osób nieobeznanych z kulinariami, mogą być nam dosłownie nie w smak, a po co się męczyć? Jeśli Ci smakuje, łącz lekkie białe wino z grillowanym łososiem. Ja tam nikogo nie oceniam i sama czasem robię melanże, przy których szefowie kuchni łapaliby się za głowę 😉 Smacznego!

Jakie wino do łososia, dorsza, halibuta… Szybka ściągawka!

Mam nadzieję, że powyższe informacje o tym, jak dobierać wino do ryby, Wam się przydadzą. No ale różnie bywa i czasem chce się zrobić wystrzałową kolację, a na eksperymenty już nie ma czasu… Dlaczego niżej znajdziecie krótką ściągę – jakie wino będzie najlepsze dla najpopularniejszych dań z ryb!

  • Do łososia pieczonego z delikatnym sosem – wino białe wytrawne.
  • Do łososia grillowanego lub smażonego, z chrupiącą skórką – wino różowe wytrawne.
  • Do łososia na zimno – każde wino musujące.
  • Do sushi z łososiem – wina białe słodkie, o owocowych nutach (choć według niektórych to wręcz nietakt – spróbujcie najpierw sami!).
  • Do duszonego halibuta – wino białe wytrawne.
  • Do dorsza z grilla – wino białe, wytrawne, portugalskie.
  • Do dorsza zapiekanego i smażonego – wino czerwone, wytrawne, również potrugalskie.

Dlaczego dorsz tak dobrze dogaduje się z trunkami z Portugalii? Dorsz jest tradycyjną potrawą Portugalczyków, a ich wina – chlubą narodową. W Portugalii jada się dorsza na mnóstwo sposobów, a do każdego dania z tą rybą da się dobrać inne idealnie pasujące wino.

Mam nadzieję, że nieco Wam rozjaśniłam, ale jeśli nadal nie wiecie, jak dobrać wino do ryby – bez obaw! O to chyba chodzi, żeby się bawić gotowaniem, a eksperymenty z winem są jedną z lepszych części tej zabawy 😉