Tym razem postanowiłam podać Wam przepis na pyszną i soczystą pierś z kurczaka w sosie grzybowym. Danie bardzo proste, smaczne i na pewno zdrowe. Oczywiście trzeba pamiętać, że grzyby są ciężkostrawne ale myślę, że raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi ;). To ulubione mięsne danie mojego synka. Ja osobiście nie przepadam za kurczakiem ale w połączeniu z sosem grzybowym, który uwielbiam to danie jest całkiem niezłe! No i akurat mamy piękną złotą jesień i sezon grzybowy więc nie mogłam nie zamieścić przepisu z grzybkami. Zapraszam do przepisu :).
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Filety z piersi kurczaka
- Pełna garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki)
- Słodka śmietana 30%
- Czosnek
- Pęczek natki pietruszki
- Cebula
- Maggi
- Sól morska lub sól ziołowa
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Filety z piersi kurczaka opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy na wąskie paseczki. Obieramy jedną, dość dużą cebulę i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy cebulę. Czekamy aż cebulka się zeszkli i dorzucamy suszone grzyby. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodajemy pokrojone mięso. Często mieszamy i po dziesięciu minutach dodajemy słodką śmietanę. Przyprawiamy ponownie odrobiną soli ziołowej, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną maggi. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około dziesięć – dwanaście minut. Na koniec wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowaną zieloną pietruszkę. Serwujemy z puree ziemniaczanym i lampką czerwonego wina.
Uwagi:
Musicie pamiętać, że suszone grzyby łatwo się przypalają i robią się twarde dlatego bardzo ważne jest aby pod patelnią był malutki płomień!
Czosnek i pietruszkę dodajemy na samym końcu aby nie stracił on swojego aromatu.
Chętni mogą przygotować sos bez mięsa. Będzie idealnym dodatkiem do kaszy gryczanej lub makaronu!
Smacznego :).