Wraz z nadejściem jesieni zdarzają mi się dni, kiedy brak słońca tak negatywnie na mnie wpływa, że tracę ochotę na wszystko – dosłownie! Jesień to moja ulubiona pora roku jednak promienie słoneczne (niezależnie od temperatury) to moje absolutne 'must have’ ;). No i właśnie dzisiaj mamy kolejny szary i ponury dzień bez ani jednego promyka słońca. Moja chwilowa jesienna depresja nie zwalnia mnie z bycia mamą i żoną 😉 dlatego postanowiłam zmusić się i wybrać na targ po zakupy. Jak się okazało dobrze zrobiłam bo przyrządziłam w domu potrawkę 'ze wszystkiego i niczego’, która bardzo smakowała mojej rodzince! Może te szare dni jednak nie są takie najgorsze ;)? Zapraszam na smaczną warzywną potrawkę na szybko :).
Czas przygotowania/gotowania: 40 minut
Składniki:
- Ziemniaki – osiem sztuk, średniej wielkości
- Pieczarki – dziesięć dużych sztuk
- Groszek konserwowy – puszka
- Cukinia – jedna sztuka, średniej wielkości
- Pomidory – dwie sztuki
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania pieczarek, które następnie kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pieczarki. Smażymy je aż zrobią się delikatnie rumiane. W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy je na talarki o grubości ok. 5 mm i wrzucamy do podsmażonych pieczarek. Smażymy jakieś 15 minut. W tym czasie myjemy i kroimy cukinię w talarki o podobnej grubości co ziemniaki. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, a następnie wrzucić razem z cukinią na patelnię. Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy i dusimy na wolnym ogniu aż cukinia będzie lekko miękka. Na koniec dodajemy groszek.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać jedną cebulkę!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: barnstaplepersonaltrainer.co.uk