Inne

Jesienna potrawka

fruit-and-vegWraz z nadejściem jesieni zdarzają mi się dni, kiedy brak słońca tak negatywnie na mnie wpływa, że tracę ochotę na wszystko – dosłownie! Jesień to moja ulubiona pora roku jednak promienie słoneczne (niezależnie od temperatury) to moje absolutne 'must have’ ;). No i właśnie dzisiaj mamy kolejny szary i ponury dzień bez ani jednego promyka słońca. Moja chwilowa jesienna depresja nie zwalnia mnie z bycia mamą i żoną 😉 dlatego postanowiłam zmusić się i wybrać na targ po zakupy. Jak się okazało dobrze zrobiłam bo przyrządziłam w domu potrawkę 'ze wszystkiego i niczego’, która bardzo smakowała mojej rodzince! Może te szare dni jednak nie są takie najgorsze ;)? Zapraszam na smaczną warzywną potrawkę na szybko :).

Czas przygotowania/gotowania: 40 minut

Składniki:

  • Ziemniaki – osiem sztuk, średniej wielkości
  • Pieczarki – dziesięć dużych sztuk
  • Groszek konserwowy – puszka
  • Cukinia – jedna sztuka, średniej wielkości
  • Pomidory – dwie sztuki
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od obrania pieczarek, które następnie kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pieczarki. Smażymy je aż zrobią się delikatnie rumiane. W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy je na talarki o grubości ok. 5 mm i wrzucamy do podsmażonych pieczarek. Smażymy jakieś 15 minut. W tym czasie myjemy i kroimy cukinię w talarki o podobnej grubości co ziemniaki. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, a następnie wrzucić razem z cukinią na patelnię. Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy i dusimy na wolnym ogniu aż cukinia będzie lekko miękka. Na koniec dodajemy groszek.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać jedną cebulkę!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: barnstaplepersonaltrainer.co.uk