Inne

Jesienne danie

pork_fillet_with_mushroomTak jak Wam obiecałam, na blogu również pojawią się przepisy… mięsne ;)! Dzisiaj właśnie przyszedł taki dzień, kiedy chciałabym podzielić się z Wami dobrym i sprawdzonym przepisem na polędwiczkę wieprzową! Dlaczego akurat na polędwicę? Otóż od zawsze miałam problem z przyrządzeniem dobrej, smacznej i soczystej polędwiczki. Muszę przyznać, że bardzo lubię to mięsko i czasami zdarzało mi się zamawiać w restauracji polędwiczkę zamiast rybki ;)! Niestety zawsze, kiedy próbowałam ją później przyrządzić w domu, wychodziła mi twarda i jakaś 'nie taka’. W końcu wiem co robiłam źle i właśnie dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem dzięki, któremu nie dorówna Wam żadna restauracja ;)!!!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Polędwiczka wieprzowa – około 500 g
  • Olej z pestek winogron
  • Czosnek – trzy duże ząbki
  • Rozmaryn – kilka gałązek
  • Grzyby suszone – duża garść
  • Mąka – łyżka stołowa
  • Śmietana słodka – mały kubeczek

Przygotowanie:

  • Polędwiczkę kroimy na grube kawałki – około 2,5 cm, a następnie układamy je BEZ UGNIATANIA na dużej desce. Obieramy czosnek, drobno szatkujemy i wrzucamy do miski. Wlewamy olej z pestek winogron, wsypujemy rozmaryn i wkładamy kawałki mięsa. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie wsypujemy grzyby do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy polędwiczki. Solimy, i smażymy po DWIE MINUTY z każdej strony i kładziemy na talerzu. Na patelnię wlewamy śmietanę z rozrobioną mąką i wlewamy ugotowane grzyby z wodą. Wszystko mieszamy i czekamy aż sos zgęstnieje po czym wkładamy polędwiczki, przykrywamy i dusimy nie dłużej niż DWIE MINUTY. Serwujemy z opiekanymi ziemniakami.

Uwagi:

Bardzo ważne jest aby trzymać się czasu w tym przepisie. Polędwiczki smażymy tylko chwilkę! Nie rozgniatamy ich palcami ani nie rozbijamy tłuczkiem! Dzięki temu będą soczyste, delikatne i kruche.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: Woolworths.com

Dodaj komentarz