Dzisiaj w pracy mieliśmy spotkanie z rolnikami. Dla dzieciaków to była nie lada niespodzianka bo panowie przynieśli ze sobą różne skomplikowane produkty, narzędzia, ciekawe zdjęcia i świeże warzywa! Uczyliśmy się z dziećmi nazw tych produktów, urządzeń i warzyw. Co ciekawe panowie rolnicy byli tak mili, że każdy z nas dostał w prezencie świeżą cukinię, malutką dynię, pomidory, ziemniaczki i patisony. W związku z tym, że nie zrobiłam jeszcze zakupów w mojej głowie od razu narodził się pomysł na dzisiejszy obiad :). Wykorzystam wszystkie produkty i dodam kilka własnych. Zapraszam na pyszne leczo!
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Cukinia
- Patison
- Cztery ziemniaki
- Kiełbaska
- Dwa pomidory
- Papryka czerwona
- Dwie duże cebule
- Mała dynia
- Dwa ząbki czosnku
- Przyprawa czubryca zielona
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy poszatkowane dwie cebule. Podsmażamy chwilkę i dodajemy obrane i pokrojone w talarki ziemniaki i pokrojoną w plasterki kiełbaskę. Smażymy na małym ogniu. W tym czasie obieramy dynię, patisona i kroimy w kostkę. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cukinię opłukujemy i również kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie plasterki. Wszystko wrzucamy do ziemniaków i cebuli. Dolewamy odrobinę wody i przykrywamy. Dusimy przez piętnaście minut. Pod koniec przyprawiamy solą morską, czubrycą zieloną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Serwujemy z pajdą świeżego chleba.
Uwagi:
Zamiast świeżych pomidorów możecie użyć pomidory z puszki. Proponuję dać sporo oleju z pestek winogron aby nasze ziemniaczki się ładnie podsmażyły.
Smacznego :).