Wigilia już tuż tuż więc tym razem zaproponuję Wam coś co zapewne zagości na Waszym świątecznym stole :). A o co chodzi? O… kapustę z grochem! Pamiętam, że jako dziecko nie przepadałam za tym daniem i rodzice trochę mnie zmuszali abym chociaż skosztowała grochu z kapustą. Jednak po kilku latach okazało się, że to danie coraz bardziej zaczęło mi smakować aż w końcu stało się jednym z moich ulubionych bez, których nie wyobrażam sobie Wigilii. No i dzisiaj zapraszam na kapustę z grochem według mojego przepisu! Do dzieła kochani.
Czas przygotowania: 2 godz.
Składniki:
- Kapusta kiszona – 1 kg
- Groch – 1 kg
- Cebula – 3 sztuki
- Masło – 3 stołowe łyżki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Cukier – łyżeczka
Przygotowanie:
Na początku należy namoczyć groch w zimnej wodzie. Woda powinna przykryć groch. Namaczanie powinno trwać minimum godzinę. Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie i porządnie odciskamy. Następnie musimy kapustę pokroić i wrzucamy do dużego garnka. Do garnka wlewamy około szklanki wody, solimy i gotujemy pod przykryciem przez około godzinę czyli do momentu aż kapusta będzie miękka. W tym czasie obieramy i drobno kroimy cebulę po czym podsmażamy ją na masełku aż uzyska piękny złoty kolor i dodajemy do kapusty. Groch odcedzamy i nalewamy ponownie wody. Woda powinna wystawać ponad groch gdzieś około 2 centymetrów. Czekamy aż się zagotuje często mieszając po czym wrzucamy go do kapusty. Dodajemy łyżkę masła, cukier, sporą ilość świeżo zmielonego czarnego pieprzu i dobrze mieszamy. Jak kapusta z grochem ostygnie, wstawiamy do lodówki i czekamy na 24 grudnia ;).
Uwagi:
Polecam namoczyć groch na noc!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: tonajezyku.blogspot.com