Co prawda jest już po Świętach Bożego Narodzenia i powoli czas się szykować na Wielkanoc jednak ja poczułam nieodpartą ochotę na… kapustę z grzybami ;)! Czasami przychodzą takie chwile, że nie można odpuścić i trzeba przyrządzić coś co za nami 'chodzi’ bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie odpuści ;). W tym roku, wyjątkowo nie przygotowałyśmy z mamą kapusty z grzybkami na Wigilię dlatego postanowiłam przyrządzić ją właśnie teraz :). Jeżeli również macie ochotę na coś 'świątecznego’ zapraszam do przepisu :)!
Czas przygotowania/gotowania: 2 godziny 25 minut
Składniki:
- Kapusta kiszona – 1 kg
- Suszone grzybki – około 50 g
- Pieczarki – około 150 g
- Suszone śliwki – pół szklanki
- Jabłka – dwie sztuki
- Cebula – dwie sztuki
- Olej z pestek winogron – trzy łyżki stołowe
- Ziele angielskie – pięć ziarenek
- Kminek – łyżeczka
- Listek laurowy – cztery listki
- Cząber
- Sól himalajska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, kminek oraz odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. W tym czasie suszone grzybki zalewamy zimną wodą i odstawiamy aż zmiękną. Cebulkę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy. Obrane i cienko pokrojone pieczarki wrzucamy do cebuli i dusimy. Do kapusty wrzucamy cebulę z pieczarkami, pocięte grzyby suszone razem z wodą, pokrojone śliwki oraz jabłka w kawałkach. Przyprawiamy cząbrem i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze godzinkę.
Uwagi:
Zbyt kwaśną kapustę należy przepłukać i zalać wodą!
Polecam wybierać jabłka – koksa pomarańczowa! To najlepsza odmiana jabłek do potraw, ponieważ jest słodkie ale także delikatnie winne oraz bardzo aromatyczne.
Suszone grzyby najlepiej zalać zimną wodą dzień przed gotowaniem!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: swiateczne-4-strony-swiata.blogspot.com