Inne

Kapusta z grzybami

p1150124bq6Co prawda jest już po Świętach Bożego Narodzenia i powoli czas się szykować na Wielkanoc jednak ja poczułam nieodpartą ochotę na… kapustę z grzybami ;)! Czasami przychodzą takie chwile, że nie można odpuścić i trzeba przyrządzić coś co za nami 'chodzi’ bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie odpuści ;). W tym roku, wyjątkowo nie przygotowałyśmy z mamą kapusty z grzybkami na Wigilię dlatego postanowiłam przyrządzić ją właśnie teraz :). Jeżeli również macie ochotę na coś 'świątecznego’ zapraszam do przepisu :)!

Czas przygotowania/gotowania: 2 godziny 25 minut

Składniki:

  • Kapusta kiszona – 1 kg
  • Suszone grzybki – około 50 g
  • Pieczarki – około 150 g
  • Suszone śliwki – pół szklanki
  • Jabłka – dwie sztuki
  • Cebula – dwie sztuki
  • Olej z pestek winogron – trzy łyżki stołowe
  • Ziele angielskie – pięć ziarenek
  • Kminek – łyżeczka
  • Listek laurowy – cztery listki
  • Cząber
  • Sól himalajska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, kminek oraz odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. W tym czasie suszone grzybki zalewamy zimną wodą i odstawiamy aż zmiękną. Cebulkę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy. Obrane i cienko pokrojone pieczarki wrzucamy do cebuli i dusimy. Do kapusty wrzucamy cebulę z pieczarkami, pocięte grzyby suszone razem z wodą, pokrojone śliwki oraz jabłka w kawałkach. Przyprawiamy cząbrem i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze godzinkę.

Uwagi:

Zbyt kwaśną kapustę należy przepłukać i zalać wodą!

Polecam wybierać jabłka – koksa pomarańczowa! To najlepsza odmiana jabłek do potraw, ponieważ jest słodkie ale także delikatnie winne oraz bardzo aromatyczne.

Suszone grzyby najlepiej zalać zimną wodą dzień przed gotowaniem!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: swiateczne-4-strony-swiata.blogspot.com