Skoro była już kapusta z grochem oraz inspiracje związane z kapustą z grzybkami to nie może zabraknąć przepisu na kapustę z grzybami ;). Dzisiaj zaproponuję Wam przepis, który wypróbowałam wiele lat temu i jest to mój ulubiony ze względu na jego prostotę i oczywiście niesamowity smak! Ten przepis jest tak dobry, że nawet moja mama zmieniła swój przepis z którego korzystała od wielu, wielu lat :). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani :)!
Czas przygotowania: 2 godz.
Składniki:
- Kapusta kiszona – 1 kg
- Suszone grzybki – 2 dag
- Duża cebula
- Mielony kminek – łyżeczka
- Tłuszcz
- Ziele angielskie
- Listek laurowy
- Mąka – 1 łyżka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Grzybki suszone wrzucamy do zimnej wody i płuczemy. Kapustę także płuczemy, dobrze odciskamy i drobno kroimy. Kapustę wkładamy do garnka i dodajemy wodę z grzybków. Gotujemy na wolnym ogniu około 1 – 2 godzinki często mieszając. Należy zwrócić uwagę aby nie przypalić kapusty! Po około 45 minutach dodajemy kminek, ziele angielskie oraz listek laurowy. Po godzinie dodajemy drobno pokrojone grzyby. Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę tak aby pięknie się zarumieniła po czym dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Wszystko dodajemy do kapusty i porządnie mieszamy. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i jeszcze chwilkę gotujemy tak aby smaki się przegryzły. Serwujemy na Wigilię.
Uwagi:
Polecam użyć wyłącznie prawdziwków – są bardzo aromatyczne!
Jeżeli przygotowujecie kapustę z grzybami znacznie wcześniej proponuję podzielić ją na porcję i zamrozić.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: zdrowie.gazeta.pl