Inne

Kasza z sosem pieczarkowym na bazie suszonych grzybów

ryż sos piecarkowyDzisiaj chcę Wam podać świetny przepis na mega szybkie danie :). Nie będzie to jednak ani danie rybne ani mięsne. Tym razem coś grzybowego! Można znaleźć wiele dostępnych przepisów na tą potrawę, w różnych kombinacjach ale dla mnie ten przepis jest najlepszy. Oczywiście zgodzi się ze mną cała moja rodzina 😉 haha. Dodatkowo danie to jest bardzo zdrowe dlatego tym bardziej polecam kochani!!! Moja potrawa może być także serwowana na kolację wigilijną! Zapraszam do przepisu :).

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Garść grzybów suszonych (mieszane; prawdziwki, podgrzybki, koźlaki)
  • ½ kg pieczarek
  • Dwie duże cebule
  • Śmietana słodka (rzadka)
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól morska
  • Maggi
  • Olej z pestek winogron
  • Masło
  • Kasza jęczmienna

Przygotowanie:

Do wysokiego garnka (grzyby lubią wykipieć) wlewamy około pół litra wody i wrzucamy garść pokruszonych grzybków suszonych. Nadadzą one niesamowity aromat pieczarkom! Będzie to swoistego rodzaju baza pod sos pieczarkowy. Gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie obieramy dwie duże cebule i kroimy w średnią kostkę. Podsmażamy na oleju z pestek winogron i łyżce masła. Po kilku minutach dodajemy obrane i poszatkowane w plasterki pieczarki. Smażymy na patelni póki pieczarki nie będą miękkie. Pod koniec dodajemy odrobinę soli morskiej, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i kilka kropel maggi. Całość mieszamy i wrzucamy do garnka z suszonymi grzybami. Dusimy na wolnym ogniu i dodajemy ¾ słodkiej śmietany. Na talerz wykładamy kaszę jęczmienną i polewamy obficie sosem. Serwujemy na ciepło i dekorujemy natką zielonej pietruszki!

Uwagi:

Kaszę jęczmienną możecie zastąpić inną, np. gryczaną lub ryżem.

Chętnym polecam dodać czosnek i natkę pietruszki!

Sos możecie serwować także w oddzielnej miseczce aby każdy mógł sobie sam polać swoje danie.

Smacznego :).

 

Dodaj komentarz