Inne

Kawa i… ryba? Nieoczywiste, ale smakowite połączenie

Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić poranka oraz udanego popołudnia z przyjaciółmi bez filiżanki ulubionej kawy. Kawa przy komputerze, stoliku kawiarnianym, podczas biznesowych rozmów i towarzyskich spotkań. Skoro mowa o spotkaniach – nie bez znaczenia są również pyszne dania na talerzach. Dobrze jeśli smak potraw idzie w parze z ich wartością odżywczą, a trudno chyba o coś bardziej zalecanego i zdrowego niż ryby. Co ciekawe można połączyć nasz ulubiony aromatyczny napój, jakim jest kawa, właśnie z rybą. Taka kompozycja będzie nie tylko oryginalna, ale przede wszystkim bardzo smaczna.

Ryba z kawą? Jak najbardziej!

Początkiem przygody kulinarnej pachnącej kawą może być niebanalny przepis na rybę z dressingiem kawowym. Nie traktujmy go z niedowierzaniem, ale z dużymi oczekiwaniami, choć niewątpliwie jest to propozycja dla smakoszy i wielbicieli odważnych kompozycji oraz połączeń.

Aby przygotować to smakowite danie, trzeba oczywiście mieć kawę, w tym przypadku zaparzone aromatyczne espresso. Na tym nie koniec – do przyrządzenia pachnącego kawą sosu potrzebujemy także cebuli, śmietanki, soku z cytryny, masła, białego wina i przypraw. Poza tym niezbędna będzie ryba, np. łosoś. Dressing przygotowuje się szybko i łatwo – wystarczy zeszklić pokrojoną cebulę na maśle, zalać śmietanką i esencjonalną kawą. Do tego dodajemy sok z cytryny i sól, a całość dusimy na małym ogniu. Posoloną i posypaną pieprzem rybę smażymy na złoto i podajemy polaną naszym aromatycznym kawowym dressingiem. Brzmi dość niezwykle? Zapewne, ale smakuje naprawdę wybornie!

A może inspiracja kuchnią włoską?

Oczywiście nie jest to jedyny sposób na rybę z dodatkiem kawy. Można zastosować wiele rodzajów sosów z dodatkiem kawy, sięgnąć po marynaty, w których ryba nabiera smaku i aromatu. Bardzo ciekawą wariacją na ten temat jest połączenie zdrowej tłustej ryby, jaką jest łosoś, z naszą ulubiona kawą i włoskim hitem kulinarnym, czyli ze spaghetti. W przypadku tej potrawy główne role zagrają kultowy włoski makaron, łosoś i gorąca kawa, a towarzyszyć im będą cebula, śmietanka, orzechy włoskie, sok z cytryny i przyprawy. Przygotowanie nie jest trudne, a efekt rozpieszcza kubki smakowe.

spaghetti z kawą i z łososiem

Tradycyjnie już przesmażamy pokrojoną cebulę, zalewamy ja kawą i dusimy do momentu aż całkowicie wchłonie aromatyczny napój. Kawową cebulę uzupełniamy śmietaną, posiekanymi orzechami, przyprawiamy i gotujemy aż zgęstnieje. Następnie grillujemy posolonego i skropionego cytryną łososia. Wcześniej przygotowany makaron mieszamy z wybornym sosem i układamy na nim grillowaną rybę. Prawda, że nic trudnego? A jakie zaskakujące, niebanalne danie, wręcz idealne na spotkanie w miłym gronie rodzinnym albo przyjaciół.

Kawa sprawdzi się także jako składnik oryginalnej marynaty, w której ryba będzie nabierała smaku. Można ja przygotować z odrobiny espresso, oleju, imbiru, ziela angielskiego i soli. Tak przyprawiona ryba będzie miała wyjątkowy smak.

A może kawowe dodatki do ryby?

Choć to nieoczywiste połączenie ryby i kawy smakuje naprawdę znakomicie, nie każdy jest od razu gotowy na kulinarne eksperymenty. Zawsze można zacząć od dodatków z nutą aromatycznego espresso. Najlepiej z rybnymi daniami komponują się oczywiście sałatki, warzywa, czyli znów samo zdrowie.

Zanim skoczymy na głęboką wodę, jaką może wydawać się ryba w sosie kawowym, warto spróbować np. dressingów z kawą. Można je wykorzystać do ulubionych sałatek. Bardzo apetycznie zapowiada się kawowy vinegret, który doskonale podkreśli smak sałat. Do przygotowania takiej wersji słynnego sosu potrzebujemy 1 łyżeczki mocnej kawy, 2 łyżeczek brązowego cukru, 3 łyżek octu balsamicznego, 4 łyżek dobrego oleju, soli i pieprzu. Mieszamy, zalewamy sałatkę i podajemy jako oddzielne danie albo z naszą ulubioną rybą.

sałatka warzywna z kawowym dressingiem

Sałatkę z warzywami, mozzarellą albo fetą możemy przyrządzić także z innym kawowym dressingiem. Przygotowujemy go mieszając sok pomarańczowy (4 łyżki) z espresso, olejem, miodem i octem oraz odrobiną soli.

Królewskie szparagi w kawowej odsłonie

Szparagi to wspaniały dodatek do wielu dań, również do potraw z ryb. Dla osób, które są zainteresowane niebanalną kompozycją smaków, mogą stanowić przedsmak uczty, jaką jest ryba w sosie kawowym. A zatem na dobry początek można skusić się na grillowane szparagi z dressingiem kawowym. Potrzebne będą oczywiście szparagi, które skrapiamy delikatnie olejem i grillujemy przez kilka minut. Wcześniej jednak przygotowujemy naszą rybę oraz dressing, którym polejemy szparagi. W tym celu mieszamy ocet balsamiczny, sos sojowy, cukier i kawę. Gotujemy (redukujemy) w małym rondelku przez 3-4 minuty i tym aromatycznym sosem polewamy zgrillowane szparagi.

Dlaczego warto mieć dobry ekspres do kawy?

Oczywiście kawa to nie tylko dodatek do łososia czy sałatki, ale przede wszystkim nasz ulubiony napój na każdą okazję, od porannego espresso, po delikatne latte idealne do ciasta i popołudniowych spotkań. Wiele osób twierdzi, że najlepszą kawę zaparzymy w dobrym ekspresie ciśnieniowym. Mając na względzie zarówno smak kawowych dressingów, jak i tradycyjnej kawy w filiżance, warto rozważyć zakup takiego sprzętu do domowej kuchni.

Zalety ciśnieniowych ekspresów do kawy

Komplet informacji na temat najlepszego ekspresu do kawy znajdziemy w tym artykule. Omówiono tu zalety i rodzaje tych praktycznych urządzeń. Dowiemy się m.in. jak zaparzana jest kawa w ciśnieniowym ekspresie, dlaczego ma taki wyborny smak, jakie rodzaje kaw przygotujemy i dlaczego warto zdecydować się na model ze spieniaczem mleka. Znajdziemy cenne wskazówki na temat kryteriów wyboru idealnego ekspresu ciśnieniowego. Więcej informacji na temat konkretnych modeli dostarczają omówienia testów, które są dostępne np. tutaj.

Ekspresy ciśnieniowe nie są tanie, dlatego należy poznać opinie i rekomendacje – zarówno ekspertów, jak i użytkowników oraz smakoszy kawy. Ich wybory są z reguły poprzedzone korzystaniem z danego modelu, opisują wygodę obsługi, ale i rodzaje kaw, ich smak oraz eksploatację, konserwację czy ewentualną awaryjność.

kawa w szklance

Wbrew pozorom przepisów na kawowe sosy, dressingi do sałat, ryb czy innych mięs jest wiele. Dlaczego zatem nie poeksperymentować tak smakowicie? Poszukujmy interesujących kawowych receptur i cieszmy się smakiem kawy w różnych odsłonach.