Pamiętacie jak podawałam Wam kiedyś przepis na pyszne klopsiki z dorsza? Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam coś podobnego czyli klopsiki rybno-warzywne! Pyszne, lekkie, zdrowe i bardzo smaczne! Moje dzieciaki je uwielbiają bo są delikatne i soczyste, a smak ryby jest bardzo delikatny. Polecam to danie wszystkim mamom niejadków bo takie klopsiki są bombą witaminową :)! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- Filet z białej rybki – 500 g
- Marchewki – 2 sztuki
- Ziemniaki – 2 małe sztuki
- Plaster selera
- Kawałek pora
- Kukurydza z puszki – 3 stołowe łyżki
- Jajko – 1 sztuka
- ½ pęczka koperku
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Bułka tarta
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Najpierw obieramy marchew, selera i ziemniaki. Obrane warzywa myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą. Dusimy pod przykryciem około dziesięć minut. Po tym czasie na wierzch wywaru kładziemy opłukany kawałek rybnego fileta i gotujemy jeszcze jakieś piętnaście minut czyli aż do momentu, kiedy rybka i warzywa będą miękkie. Następnie odcedzamy warzywa i rybę i miksujemy je w blenderze. Do uzyskanej masy wbijamy jedno jajko, dodajemy pokrojony koperek i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy aby uzyskać jednolitą masę. Do masy dodajemy także kukurydzę i drobniutko pokrojony por. Ponownie dobrze mieszamy i mamy gotową masę na klopsiki. Uformowane kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z pestek winogron. Serwujemy z ziemniakami z wody i surówką z młodej kapustki.
Uwagi:
Do klopsików możecie dobrać także inne ulubione warzywa!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: ugotuj.to