Inne

Klopsiki warzywno rybne :)

Pamiętacie jak podawałam Wam kiedyś przepis na pyszne klopsiki z dorsza? Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam coś podobnego czyli klopsiki rybno-warzywne! Pyszne, lekkie, zdrowe i bardzo smaczne! Moje dzieciaki je uwielbiają bo są delikatne i soczyste, a smak ryby jest bardzo delikatny. Polecam to danie wszystkim mamom niejadków bo takie klopsiki są bombą witaminową :)! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

  • Filet z białej rybki – 500 g
  • Marchewki – 2 sztuki
  • Ziemniaki – 2 małe sztuki
  • Plaster selera
  • Kawałek pora
  • Kukurydza z puszki – 3 stołowe łyżki
  • Jajko – 1 sztuka
  • ½ pęczka koperku
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Bułka tarta
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Najpierw obieramy marchew, selera i ziemniaki. Obrane warzywa myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą. Dusimy pod przykryciem około dziesięć minut. Po tym czasie na wierzch wywaru kładziemy opłukany kawałek rybnego fileta i gotujemy jeszcze jakieś piętnaście minut czyli aż do momentu, kiedy rybka i warzywa będą miękkie. Następnie odcedzamy warzywa i rybę i miksujemy je w blenderze. Do uzyskanej masy wbijamy jedno jajko, dodajemy pokrojony koperek i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy aby uzyskać jednolitą masę. Do masy dodajemy także kukurydzę i drobniutko pokrojony por. Ponownie dobrze mieszamy i mamy gotową masę na klopsiki. Uformowane kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z pestek winogron. Serwujemy z ziemniakami z wody i surówką z młodej kapustki.

Uwagi:

Do klopsików możecie dobrać także inne ulubione warzywa!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: ugotuj.to

Dodaj komentarz